A+ A A-

RELIGIJA, DEMOKRATIJA I EKSTREMIZAM

    Oslo, 16. maj 2007. (MINA) - U Oslu je održana međunarodna  konferencija  „Religija, demokratija i ekstremizam".

    Organizirali su je  Madridski klub u kojem su uglavnom bivši predsjednici i premijeri država, zatim Fondacija za dijalog među civilizacijama  čiji je osnivač  Muhamed Khatami i Oslo centr za mir i ljudska prava.

Ucesnici Konferencije u Oslu

    Na konferenciji su učestvovale eminentne ličnosti iz politike, religije i nauke. Medu njima: bivsi predsjednik Irana Muhamed Khatami, bivsi predsjednik Chile Rikardo Lagos, bivsi premijer Norveske Kjell Magne Bondevik, bivsi predsjednik Mauritiusa, bivsi premijer Sudana Sadiq el-Mahdi, bivsi premijer Jemena AbdulKarim el-Eryani,  biskup Gunnar Stalsett iz Norveske, dr. John Esposito i drugi.

    Na kopnferenciji je  ucestvovao i glavni imam IZ Bošnjsaka u Norveškoj Senaid ef. Kobilica, inace predsjednik Islamskog savjeta u Norveskoj.

    Na kraju konferencije je usvojena Deklaracija, u kojoj se izmedu ostaloga konstatira potreba za unutarreligijskim i medureligijskim dijalogom. 

    Učesnici konferencije su posebno naglasili da postoji potreba za promoviranjem interkulturalnog dijaloga, repektiranja razlicitosti i ljudskih prava.