Logo

Preporod: Zlonamjerni komentari turističkih vodiča u Sarajevu

preporod

SARAJEVO, 7. NOEVMBRA (MINA) - U novom broju novina Preporod od 1. novembra analiziran je rad pojedinih turističkih vodiča u Sarajevu, koji zlonamjernim komentarima o Sarajevu kod turista ostavljaju utisak da se nalaze u vrlo problematičnom društvu.

Prema svjedočenju građana, koji su reagirali u Redakciji, pojedini vodiči, umjesto objašnjenja da je riječ o prvenstveno različitoj arhitekturi pored natpisa „Sarajevo Meeting of Cultures“, opisuju Baščaršiju zaostalim dijelom Sarajeva, dodajući da je to „kultura kao u Libanu, Iranu, Sudanu…“, a pokazujući u suprotnom pravcu prema Katedrali, turistima tumače da je to „ zapadna kultura i civilizacija“.

Druga svjedočenja ukazuju da pojedini vodiči pred Begovom džamijom objašnjavaju da su muslimani „na kamenu ispred džamije odsijecali glave“, da je sahat-kula pokvarena, te da u Sarajevu nema više ni Srbina ni Jevreja.

Mnogo je bolje i dalekosežnije govoriti o pozitivnim i dobrim stranama koje privlače turiste, jer, njih ne interesira politička situacija i to što imamo tri predsjednika, njih interesiraju zanimljivosti i ljepote, od pitke vode u česmama do Vrela Bosne i olimpijskih planina.

Vodiči ne bi, dakle, trebali davati ocjene i procjene političke i tendenciozne naravi, pogotovo ne one koje su subjektivne i zlonamjerne.

Ovo, tim prije, što su učestale primjedbe na vodiče koji još k tome nemaju ni licencu, a nisu ni državljani BiH.

Svježa je i upozoravajuća vijest koja govori da je u centru Sarajeva, tačnije na Baščaršiji videom zabilježen rad nelegalnog turističkog vodiča iz Srbije.

Između ostalog, Preporod donosi i tekst dr. Šaćira Filandre o Pokretu imama koji je potresao bivšu Jugoslaviju, reportažu iz Španije, priče o mladim teolozima koji su u Bihaću pokrenuli taxi firmu, kao i priču o njemačkom glumcu bosanskih korijena Edinu Hasanoviću: “Bosna nije jeftini teatar, Bosna je zrak koji se udiše.“ (kraj)31 01 2019 02 zenica sjednica

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.