Logo

Ekskluzivno u Preporodu: Odlomak iz knjige A. Ahmada 'Putovanje u Evropu'

SARAJEVO, 2. DECEMBRA (MINA) - Preporod u novom štampanom i digitalnom izdanju od 1. decembra ekskluzivno donosi dio iz nove knjige intelektualca Akbara Ahmeda “Putovanje u Evropu“, u kojoj se autor bavi Francuskoj i njenim savremenim identitetskim problemima.

„Uzmite Pjesmu o Rolandu, najstariju i najutjecajniju epsku baladu u francuskoj književnosti. Junak priče je umro braneći Karla Velikog protiv izdajničkih muslimana koji su prekršili riječ napadajući s leđa odlazeću kraljevu vojsku. Stvarni historijski prikaz ekspedicije Karla Velikog govori drugačije: poražen se povukao iz Španije, opljačkao je Pamplonu, kršćanski grad, i tada su ga napali ne muslimani već Baski“, odlomak je iz knjige.

Akbar analizira život muslimanskog stanovništva Francuske koje je, skoro, sinonim za siromašne banlieues ili predgrađa, koja redovno eruptiraju u nemirima.

Godine 2002. u čitavoj Francuskoj je bilo samo pet namjenskih džamija, a dok su još neke izgrađene skorije, uz velike poteškoće, naprimjer, u Strazburu 2012. godine. Ilustrativno je napraviti poređenje s Britanijom, gdje postoji oko 200 namjenski izgrađenih džamija.

U ovom broju analiziraju se pokušaji da se kroz političko djelovanje Hrvatske u Evropskoj uniji nastavi podrška velikodržavnim projektima Republike Hrvatske. I dalje se  glorificira „HRHB” projekat, kao “projekat domovinske časti“, a ratni zločinci uživaju  političku podršku i predstavljaju uzore u sadašnjim hrvatskim politikama.

Preporod je posjetio Merhametovu kuhinju u Bihaću, gdje je evidentirao da u ovom gradu još uvijek ima gladnih, te grad Ljubuški u kojem život Bošnjaka ostaje na starijoj populaciji.

Preporod i u ovom broju ukazuje na savremene izazove muslimana u BiH, poput nekontroliranog izdavanja fetvi na internetu te da li je moguće dijeliti nasljedstvo po šeriatu. (kraj)preporod

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.