Logo

Delegacija Islamske zajednice u BiH posjetila Pljevlja: I drugi trebaju shvatiti da su devedesete prošle

PLJEVLJA, 10. SEPTEMBRA (MINA) - Delegacija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, koju predvodi zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, posjetila je jučer Pljevlja, gdje je iskazana podrška bratskoj Islamskoj zajednici u Crnoj Gori i tamošnjim muslimanima.

Ovom prilikom prenesena je poruka Islamske zajednice u BiH da je spremna pružiti pomoć braći i sestrama, onako kako to njima najviše odgovara.

Dr. Ljevaković je prenio selame reisu-l-uleme Huseina-ef. Kavazovića koji je inicirao dolazak delegacije IZ u Pljevlja i druga mjesta u Crnoj Gori kako bi na licu mjesta dobili informacije o trenutnom stanju i iskazali solidarnost sa muslimanima.

- Veoma su nas uznemirile one scene iz noći nakon izbora, ali raduje nas da se situacija smirila i da su tenzije spuštene. Nadamo se da će tako i ostati - rekao je Ljevaković.

Podsjetio je da je vrlo važno da se očuva mir i kvalitetan suživot sa pripadnicima svih religija te da se nada da će i drugi shvatiti da su devedesete prošle.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić je rekao da je svaka podrška dobrodošla, te da je reisu-l-ulema Kavazović od prvih momenata novonastale situacije u gradu Pljevlja ponudio svaki vid podrške i uložio značajan trud u informisanju međunarodnih faktora o tome što se plevaljskim muslimanima dešavalo.

- Nadamo se i mi da će se situacija potpuno smiriti, a još uvijek nije jednostavna. Izbori su prošli ali ovdje je, čini mi se, bilo nešto više od izbora - upozorio je reis Fejzić.

Posjeta se kao podrška muslimanima u Crnoj Gori realizira na osnovu zaključka sjednice Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održane 3. septembra, kada je razmatrana situacija u ovoj zemlji.

Nakon izbora u toj zemlji održanih 30. augusta Islamska zajednica i muslimani, posebno u mjestu Pljevlja, bili su meta napada u nekoliko navrata.

Na objektima u vlasništvu Islamske zajednice razbijena su stakla i ostavljane uvredljive poruke. Između ostalog, poručeno im je da će se ponoviti genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, što su poruke koje su unijele nemir i strah među tamošnjim muslimanima. (kraj)

1

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.