A+ A A-

Dani islamske tradicije Bošnjaka - Premijerno prikazan film "Kasim ef. Dobrača", autora Nedima Hrbata

SARAJEVO, 18. NOVEMBRA (MINA) - Dokumentrarni film o "čovjeku koji nije imao formalnu funkciju, ali koji je sam po sebi bio institucija", Kasimu-ef. Dobrači, večeras je premijerno prikazan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u okviru manifestacije "Dani islamske tradicije Bošnjaka".

Film "Kasim-ef. Dobrača" je rađen u produkciji Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na inicijativu Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, a autor je Nedim Hrbat, izvršni direktor programa Media centra.

- Rad na ovom filmu za mene je predstavljao novo otkrivanje života i djela Kasima ef.  Dobrače. Veliki alim, veliki vaiz, društveno koristan i angažovan, ali i izuzetno zapažen u naučnim krugovima. Kako je uobičajeno u Bošnjaka, radi se o još jednoj ličnosti koja veći ugled uživa u svijetu nego kod nas - rekao je Hrbat i dodao da je film pokušaj osvijetljavanja Dobračine ličnosti iz više perspektiva.

U filmu su prikazani razgovori sa njegovim srodnicima, ljudima koji su sa njim radili, ali i ljudima koji su se njim družili.

- Ukratko, za naš pojam Kasim efendija je bio gotovo nerealna pojava, istrajan, stamen, dosljedan, pošten, čvrst u stavovima, nepokolebljiv, nepotkupljiv, u životu i na poslovima koje je obavljao. Čovjek koji ne zna izdati, bez obzira na sve probleme i poteškoće sa kojima se suočavao. A imao je mnogo problema, kako sa prijateljima tako i sa neprijateljima - naglasio je Hrbat.

Promociji i premijeri filma nije mogao prisustvovati direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović, ali je njegovo obraćanje pročitala viša stručna saradnica u Institutu mr. Sumeja Ljevaković- Subašić.

- Otkako sam upoznao Kasima ef. Dobraču sanjao sam da se o njegovom životu napravi dokumentarni film. Upoznati živog alima svoga vremena, družiti se i biti mu blizak, velika je privilegija i čast. Iz tih susreta se crpi neizmjerna duhovna snaga, znanje, moralne vrijednosti, skromnost, širokogrudnost, ljubav, dostojanstvo i hrabrost - navodi Dautović, ističući da da nijedan alim nije ostavio takav dojam i utisak na njegov život kao što je Kasim ef. Dobrača.

Kasim ef. Dobraču su poštovali obični muslimani, njegovi saradnici, radne kolege, prijatelji ali i neprijatelji koji su ga osudili na dugogodišnju robiju. Iako je bio praćen od UDBE, nije posustajao u svojoj misiji. Hodio je uspravno jer je živio ispravno.

Film je prikazan pred ograničenim brojem gledalaca jer su svi sadržaji manifestacije koje Institut organizira prilagođeni epidemiološkoj situaciji. (kraj)

05