Logo

Radio BIR realizovao bajramski program "Majkama Srebrenice na Bajram"

 

majkeSREBRENICA, 13. MAJA (MINA) - Radio BIR jutros je realizovao specijalni bajramski program iz Srebrenice "Majkama Srebrenice na bajram".

Cilj programa je bio u danu radosti i nade poslati poruku jedinstva i pobjede života, kaže producentica programa Merima Uzunalić.

- Mjeseci pripreme i rada na ovom projektu su najmanje što smo mogli dati za ovaj osjećaj ispunjenosti i posebnosti, jer smo tu sa našim majkama, imamima i Srebreničanima. Radost je provesti prvi dan Bajrama ovdje, popiti bajramsku kahvu sa našim majkama, obići ih i podijeliti radost posebnog nam blagdana - izjavila je Uzunalić.

Gost programa bio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, koji je naglasio značaj prisustva Islamske zajednice na ovaj dan i na ovom prostoru.

- Mi danas možemo kazati da smo prisutni ovdje u Srebrenici, u Podrinju, ali govoriti o prisustvu treba biti višedimenzionalnog karaktera. S pažnjom moramo da brinemo o našem narodu koji živi u Podrinju. To je svojevrsni imperativ da smo među ljudima svojom podrškom, da ih posjećujemo. Ako ne možemo dovoljno učiniti, možemo doći. Poznato je koliko se Islamska zajednica zalaže za naše stanovnike u ovim područjima. Kazat ću da je za nas najvažnije da su naši imami sa svojim džematlijama, a tako je od prvog dana od kada su se naši ljudi počeli vraćati na svoje - poručio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Damir ef. Peštalić, glavni imam MIZ Srebrenica, izjavio je da je težnja da se od Srebrenice napravi najljepše mjesto za život.

- To želimo ne samo za ljude koji su se vratili ovdje, nego i ljude kojima bi Srebrenica bila izbor za život. To možemo postići samo iskrenim pristupom i ustrajnošću. Zato mi je drago da je Radio BIR danas ovdje, da je akcenat na našim majkama, to je lijepa poruka - poručio je Peštalić.

Posebne gošće programa bile su majke Srebrenice. Munira Subašić je izjavila da svi trebaju doći i osjetiti Srebrenicu.

- Drago mi je da ste tu, da nam uljepšate praznik. Bajrami koji su došli poslije 1995. godine nisu onakvi kakvi bi trebali da budu. Mi majke smo ostale uspravne, odgojile smo djecu, ta djeca su najbolja na svijetu, a od nas majki Srebrenice trebaju da uče sve majke svijeta - poručila je Subašić.

Šuhra Sinanović je također zahvalila za prisustvo u Srebrenici.

- Dragi Bog nas je uputio da pričamo istinu, da se borimo za pravdu. Nama ne trebaju laži, svaka priča je iznesena iz srca, iz duše. Danas smo tu, svjedočimo našoj borbi i našoj pobjedi. Hvala vam što ste tu, ovo je prvi put da neko bude s nama ovako. Hvala vam za lijepe trenutke koje ste proveli s nama - rekla je ona.

Fadila Efendić je kazala da joj je ovaj praznik specifičan, jer nije bila sama.

- Bajramsku kahvu sam popila sama, kao i svih ovih godina, ali zato vaš poziv za razgovor mi puno znači, osjećam da neko misli na majke koje žive same u Srebrenici - istakla je.

Šehida Abdurahmanović, kao i druge majke, kazala da je ovaj projekat Radija BIR od nemjerljivog značaja.

- Hvala Vam što ste nam uljepšali praznik. Doći u Srebrenicu i razmijeniti s nama nekoliko trenutaka je velika stvar. Naša su se djeca rasula širom svijeta, rijetki su susreti, tako da ova danas posjeta nam je od iznimnog značaja, hvala vam što ste s nama, što ste nam uveličali praznik i umanjili bol - rekla je majka Šehida Abdurahmanović.

U programu su učestvovali i imami Ahmed Hrustanović i Admir Velić, te glavni imam MIZ Bratunac. Gostovale su i predstavnice Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Almasa Salihović i Mirela Osmanović. Slušatelji su imali priliku čuti i priču Fetaha Ramića, te upoznati članove KUD-a "Vaso Jovanović", a program je interpretacijam ilahija upotpunio Armin Muzaferija.

Nakon programa, koletiv Radija BIR je upriličio bajramske posjete majkama Srebrenice. (kraj)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.