A+ A A-

Uskoro premijera kaside "Vakifi"

10 12 2021 01 vakifi premijera

Sarajevo, 10. decembar 2021. (MINA) - Mustafa Isaković, sarajevski imam, poznati interpretator islamske duhovne muzike, producent i autor važnih projekata kao što su „Devet Heroja“, „Šam“ i drugi, ovih dana ulazi u finalizaciju ekranizacije nove filmske priče – video-spota za kasidu „Vakifi“.

Riječ je o novom velikom nacionalnom projektu u čijem fokusu je priča o medresama koje djeluju unutar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i o drugim važnim vakufima na kojima počiva naša država.

„Kasida Vakifi napisana je otprilike prije dvije godine. Od tada pa do unazad tri mjeseca radili smo na pripremama i komponovanju muzike, aranžiranju te studijskom snimanju vokala. Muziku i aranžiranje sam radio zajedno sa Abdulkerimom Popajom i Mirzom Redžepagićem, nakon čega smo pristupili usnimavanju živih instrumenata od kojih posebno izdvajamo grupu Ankara strings koja je radila gudače te naj koji je za potrebe ovog projekta snimio Melih Berse u Istanbulu“, kaže Isaković, istaknuvši da je ovo prva kasida u našem podneblju koja je potpuno komponovana po pravilima arapskog mekamata za šta se posebno zahvaljuje Mirzi Redžepagiću.

Mix i master za ovu numeru radi Erik Bajramović. Ekranizacija ove kaside povjerena je produkcijskim kućama „One moment“ iz Tuzle na čelu sa režiserom i scenaristom Sulejmanom Muratovićem te produkcijskoj kući „Naš film“ iz Sarajeva na čelu sa Hamzom Ražnatovićem.

„U mjesecu septembru započeli smo pripreme za ekranizaciju ove kaside te smo tom prilikom imali i prijem kod uvaženog reisul-uleme, dr. Husein ef. Kavazovića, kojem se i ovom prilikom najtoplije zahvaljujem, a  koji nam je dao punu podršku u realizaciji ovog projekta. Tako smo 09. septembra krenuli u realizaciju snimanja prvih kadrova. Tokom realizacije ovog važnog projekta obišli smo našu domovinu, te posjetili  Srbiju i Hrvatsku. Kadrove za spot smo snimali u sljedećim gradovima: Tuzli, Cazinu, Banja Luci, Travniku, Zagrebu, Mostaru, Novom Pazaru, Visokom, Foči i Sarajevu. Produkcijska ekipa je u prethodna tri mjeseca prešla više od 4.000 km s ciljem da se ovaj posao privede kraju. Ponosan sam i na činjenicu da je u ovom projektu aktivno učešće uzelo preko 200 osoba“, poručuje Isaković.

On ističe da se ovim projektom želi afirmirati vakuf kao trajno dobro i jedan od temelja našeg identiteta.

„Želimo afirmisati odgoj i obrazovanje kroz naše medrese, ali i put duhovnosti koji se baštini u našim tekijama. Jedan od naših najvećih vakifa, veliki  Gazi Husrev-beg koji je prije 500 godina postavljen za namjesnika Bosne, među prvim zadužbinama koje je za opće dobro sagradio, podiže Hanikah – školu tesavvufa. Ako pogledamo sam izgled Hanikaha, vidjećemo da on ima i 12 dimnjaka. Tih 12 dimnjaka simboliziraju i 12 ehli bejtskih imama, krvih potomaka Allahova Poslanika sallallahu alejhi ve selleme, ali i 12 derviših redova koji djeluju unutar tesavvufskog učenja. Sve to nam je dovoljan dokaz da je i tarikat put koji je duboko ukorijenjen u vjerskoj i kulturnoj tradiciji i identitetu Bošnjaka, muslimana.  Stoga sam veoma sretan što smo počašćeni da i svi mi koji smo radili jedan ovakav projekat na neki način budemo vakifi koji će generacijama koje dolaze ostaviti jedan edukativni materijal u formi videa koji će ih pokretati da dalje istražuju na ovom polju“, kazao je Isaković.

Premijera projekta zakazana je za nedjelju 19. decembra 2021. godine u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu s početkom u 14:15h, uz poštivanje predviđenih pandemijskih mjera. Svi su dobrodošli.