A+ A A-

U Jajcu održana javna tribina "Kur'an Časni, odnos teksta i konteksta"

Duraković Jajce 6

JAJCE, 21. JUNI 2022. (MINA) - Tekst, odnosno Kur'an u modernom muslimanskom svijetu je izveden iz konteksta, te je zatočen u prošlosti i nema pravu interpretaciju, te je stoga muslimanskom svijetu potrebna reinterpretacija i revitalizacija kur'anskog teksta - izjavio je akademik prof. dr. Esad Duraković na javnoj tribini pod nazivom "Kur'an Časni, odnos teksta i konteksta", koja je održana u prostorijama Općine Jajce u okviru manifestacije "512. dani Ajvatovice".

Moderator tribine bio je Zehrudin-ef. Hadžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jajce, koji je na samom početku istakao nemjerljiv doprinos profesora Durakovića nauci. 

Nakon uvodnih riječi, prisutnima se obratio i akademik Duraković koji je kazao da je posebno zadovoljan što o ovoj temi može govoriti pred publikom u Jajcu.

Ovom prilikom on je ocijenio da je muslimanski svijet danas u nezavidnom položaju, a da je vrlo predan tradiciji koju treba poštovati, što, prema riječima akademika Durakovića, podrazumijeva i "Dane Ajvatovice".

„U prevelikom poštovanju tradicije mogu se desiti povijesne greške, pa da ljudi, odnosno čitave zajednice postanu zarobljenici te tradicije i da to osujećuje njihov progres“, istakao je akademik Duraković.

Također, postavio je i pitanje kako je moguće da muslimanski svijet ima isti tekst Kur'ana u 7. ili 21. stoljeću, a da postoje potpuno različiti konteksti, odnosno stvarnosti.

„Prema mom mišljenju, tekst odnosno Kur'an u modernom muslimanskom svijetu je izveden iz konteksta, te je zatočen u prošlosti i nema pravu interpretaciju. Stoga je muslimanskom svijetu potrebna reinterpretacija i revitalizacija kur'anskog teksta“, objasnio je profesor Duraković.

Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija održava se pod stalnim sloganom "Tradicija, identitet, domovina", a bit će okončana 28. juna. (kraj)