Logo

Reisul-ulema posjetio Ambasadu Države Kuvajt

Posjeta reisul uleme Ambasadi Kuvajta 19.08.2022

SARAJEVO, 19. AUGUST 2022. (MINA) - Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović posjetio je danas Ambasadu Države Kuvajt u našoj zemlji, gdje se susreo s otpravnikom poslova gosp. Hamadom bin Eidanom.

Ovom prilikom reisul-ulema je istakao veliku ulogu Kuvajta - države, vlade i naroda - i njegovih humanitarnih organizacija koje su tokom rata, ali i u cijelom postratnom periodu sve do danas, pomagale izgradnju infrastrukture Islamske zajednice i mnogih drugih projekata od općeg društvenog značaja.

Stoga je zamolio njegovu ekselenciju gosp. Eidana da prenese selame NJ.V. šejhu Nevafu el-Ahmedu el-Džabiru es-Sabahu, emiru Kuvajta, njegovom prestolonasljedniku šejhu Miš'alu el-Ahmedu el-Džabiru es-Sabahu i svim članovima kuvajtske vlade.

„Zahvaljujući i velikoj pomoći Države Kuvajt, kuvajtskih institucija, humanitarnih organizacija i pojedinaca. Obnovljeno je mnogo džamija, izgrađeno više dječijih obdaništa, unaprijeđen rad islamskih škola (medresa) i u mnogim segmentima olakšan život bosanskom čovjeku. Velik broj naših đaka i studenata imao je kuvajtsku stipendiju. Sve je to značajno približilo naše narode i dodatno produbilo prijateljske i bratske osjećaje među njima“, kazao je ovom prilikom reisul-ulema.

Naglasio je da „smo u Kuvajtu aplicirali za mnoge projekte koji su stajali pred nama, koje nismo mogli sami realizirati, a za kojima smo imali veliku potrebu“.

„Obraćali smo se državnim strukturama, ali i pojedincima, i uvijek smo nailazili na pruženu ruku i otvoreno srce. Hvala Kuvajćanima, muškarcima i ženama, neka im Uzvišeni Allah podari svako dobro“, kazao je reisul-ulema.

Tokom današnjeg sastanka razgovarano je i o unapređenju saradnje i prijateljstva između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Kuvajta, kao i o određenim tehničkim problemima koji su se ponekad javljali u hodu. Obje strane izrazile su želju da se saradnja nastavi istim intenzitetom, i da se još i unaprijedi.

Reisul-ulema je zahvalio i gosp. Hamadu bin Eidanu lično na velikoj posvećenosti dobrobiti naše zemlje i uspostavljanju srdačnih i bliskih odnosa s bosanskohercegovačkim ljudima.

„Kao takav, svuda ste omiljen i rado viđen gost“, rekao je i dodao: „Vrata medija Islamske zajednice u BiH su Vam širom otvorena i na raspolaganju kada god Vam zatreba. Putem njih možete govoriti o Kuvajtu, o toj zemlji dobra i napretka, o njenoj kulturi, humanosti, mogućnostima, ali i prirodnim ljepotama. Naši ljudi će to rado poslušati.“

Reisul-ulema se prisjetio i čestitao, i pritom izrazio lični ponos, što je generalni sekretar Ujedinjenih nacija ranijem emiru Kuvajta uručio zahvalnicu kojom se priznaje emirova uloga kao vođe i podržavaoca humanitarnog rada UN-a. (kraj)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.