Logo

Sarajevo: Donatorska večera za obnovu ženskog dijela Gazi Husrev-begove medrese

Sarajevo: Donatorska večera za obnovu ženskog dijela Gazi Husrev-begove medrese

SARAJEVO, 7. MART 2023. (MINA) - Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu je najstarija odgojno-obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini i jedna od rijetkih u svijetu koja u kontinuitetu radi skoro pa 490 godina.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava za renoviranje i rekonstrukciju ženskog internata ove škole, izgrađenog još 1976. godine, od kada nije izvršena značajnija adaptacija ovog prostora.

Za tu namjenu osigurao je oko tri miliona, ali ovaj projekat neće moći biti završen bez šire društvene i podrške pojedinaca i institucija, s obzirom na to da nedostaje skoro isti iznos sredstava. To je bio razlog da večeras bude održana Donatorska večera, čiji je domaćin bio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Ovom susretu su prisustvovali brojni privrednici, a reisul-ulema je tokom obraćanja podsjetio na značaj obrazovnih ustanova za jednu društvenu zajednicu.

„Naši stari su govorili, a neki od vas se vjerovatno i sjećaju tih predaja, da nije džaiz zanočiti u mjestu u kojem nema imama, učitelja i hećima. To znači, da tamo gdje nema džamije, gdje nema škole i gdje nema bolnice, teško je vjerski sazrijevati, inteklektualno stasavati i brinuti o vlastitom zdravlju“, kazao je reisul-ulema.

Kako je podsjetio, brojne vjerske i društvene aktivnosti danas se realizuju na temeljima koje je postavio Gazi Husrev-beg.

„Gazi Husrev-begova medresa je sačuvala naš vjerski i nacionalni identitet u smislu da su iz nje izlazile generacije koje su bile u misiji među našim narodom, pozivajući na dobro i odvraćajući od zla. Veliki Gazija je otišao sa ovoga svijeta, a ostavio je hajrate koje koristimo. Naravno, svemu što je ostalo valja stalno davati život i raditi na tome da života bude u svemu onome što je ostalo. Mi smo kao Islamska zajednica, hvala Bogu, uspjeli to sačuvati“, istakao je reisul-ulema Kavazović.

Osvrnuo se i na činjenicu da je dio potrebnih sredstava za adaptaciju ženskog interneta sakupljen putem sergija, kao i činjenicu da su se alumnisti Gazi Husrev-begove medrese uključili u projekat, te izdvajaju određena sredstva.

Prisutne privrednike je zamolio da u skladu sa vlastitim mogućnostima učestvuju u ovom projektu, uz uvažavanje svega onoga što su njihove tekuće obaveze. 

„Kao reisul-ulema ću vas zamoliti da, ukoliko vam prilike dozvoljavaju, a uvažavajući vaše obaveze prema kompanijama, prema ljudima koji tamo rade i izdržavaju svoje porodice i prema državi, uključite onoliko koliko možete i u ovaj projekat“, poručio je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Ovom prilikom se obratio i Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca entiteta FBiH koji je istakao kako su aktuelne poslovne i društvene okolnosti zapravo dobra prilika za koristiti društvenoj zajednici.

„Ovaj me projekat vratio u djetinjstvo i projekat izgradnje Islamskog teološkog fakulteta kojeg se sjećam iz jedne dječačke perspektive. Sjećam se da su tada naši ljudi prodavali svoje njive i uplaćivali sredstva za pomoć izgradnji. U tom se vremenu nismo mogli osloniti na privredu, a danas, hvala Bogu, imamo kompanije koje su spremne podržati ovaj projekat i nadam se da ćemo ako Bog da dati svoj doprinos. Ovo je svakako jedna najdugoročnija investicija koju možemo napraviti u ovom trenutku, a ono što damo će nas negdje sačekati. Ovo je prva donatorska večera, a ideja je da ih napravimo pet u različitim gradovima - kazao je Smailbegović. (kraj)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.