A+ A A-

Svečano otvorena manifestacija „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“: Vakufi su oblikovali vlastito vrijeme i prostor

Svečano otvorena manifestacija „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“: Vakufi su oblikovali vlastito vrijeme i prostor

TUZLA. 12. MAJ 2023. (MINA) - Svečanim programom danas je u Tuzli otvorena ovogodišnja manifestacija „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“, koju već 11. godinu organizira Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Herecgovini s ciljem očuvanja i promocije institucija vakufa.

Manifestacija se ove godine održava uz brojne i bogate sadržaje u Sarajevu, Tuzli, Doboj-Jugu, Bihaću, Cazinu, Livnu, Visokom i Mostaru, a bit će okončana 18. maja. Domaćini i suorganizatori današnjeg programa su Muftijstvo tuzlansko i Behram-begova medresa u Tuzli.

U ime Vakufske direkcije prisutnima na otvaranju se obratio direktor hafiz dr. Senaid Zajimović.

IMG-20230512-WA0049.jpg - Svečano otvorena manifestacija „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“: Vakufi su oblikovali vlastito vrijeme i prostor

- I  ove godine manifestacija 'Dani vakufa u BiH' činit će raznoliki kulturno-obrazovni i vjerski sadržaji koji imaju za cilj da ukažu na značaj vakufa, vakifa, kao i na izazove s kojima se vakufska imovina suočava. U ovih 11 godina u kojima smo s našim upravama, muftijstvima, medžlisima i saradnicima pohodili naše gradove realizovali smo veliki broj vakufskih projekata koji su u isto vrijeme i nacionalni spomenici. Skoro da nema grada u našoj državi gdje nismo realizovali neki obrazovni, ekonomski ili socijalni projekat - rekao je Zajimović

Svečano otvaranje Manifestacije „Dani vakufa“ ove godine je prvi put održano izvan Sarajeva. 

Prema riječima muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića, na području ovog muftiluka nastoji se usmjeriti značajna pažnja uvakufljenjima i razvijanju postojećih vakufa u čemu ima veoma dobrih primjera.  

- Vakifi su inspirisani Allahovom vjerom i vrijedni su naše velike pažnje. Hvala dragom Bogu da je danas Islamska zajednica razvila svoje institucije i da imamo Vakufsku direkciju. Zahvaljujemo im se na brojnim pregnućima, kao i na tome što su s nama podijelili odgovornost organizovanja ove manifestacije u Tuzli - kazao je muftija Fazlović.

IMG-20230512-WA0042.jpg - Svečano otvorena manifestacija „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“: Vakufi su oblikovali vlastito vrijeme i prostor

Tokom svečanosti prikazan je kraći film o Behram-begovoj medresi i izgradnji objekta „D“ ženskog internata ove škole, u čijem finansiranju je najvećim dijelom učestvovao Generalni sekretarijat za vakufe iz Kuvajta. 

Ovom prilikom zahvalnicu generalnom sekretaru Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt Naseru El-Hamedu uručio je direktor Vakufske direkcije dr. Zajimović. 

Vakifi i institucije prijateljske države Kuvajt u Bosni i Hercegovini su značajno doprinjeli razvoju postojećih i uspostavljanju novih vakufa te su zlatnim slovima upisani na stranicama duge historije vakufa u Bosni i Hercegovini.

IMG-20230512-WA0052.jpg - Svečano otvorena manifestacija „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“: Vakufi su oblikovali vlastito vrijeme i prostor

U svom obraćanju generalni sekretar Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt El-Naser kazao je da učešće na ovoj manifestaciji razumijeva kao posebnu čast, te se osvrnuo na dosadašnju saradnju sa Valufskom direkcijom i najavio podršku budućim projektima.

- Institucija vakufa je izuzetno važna u našoj vjeri. Iskoristio bih priliku da kažem da je Vakufska direkcija inicirala mnogo porojekata na ovom području, a nama u Generalnom sekretarijatu Države Kuvajt je bila čast da pomognemo u njihovoj realizaciji. Ovom prilikom vam želim kazati da ćemo nastaviti saradnju i biti vjetar u leđa svim projektima koji se tiču vakufa u Bosni i Hercegovini - poručio je El-Hamed.

Na današnjoj manifestaciji „Plaketa najistaknutijem vakifu u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu“, a na prijedlog Muftijstva bihaćkog, uručena je gospodinu Fikretu Makiću koji je prošle godine uvakufio 200.000 KM za Medresu "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu. 

IMG-20230512-WA0069.jpg - Svečano otvorena manifestacija „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“: Vakufi su oblikovali vlastito vrijeme i prostor

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović je najistaknutijem vakifu uručio maketu Aladža džamije, džamije koja važi za simbol obnove vakufa.

Manifestaciju je svečano otvorio zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes Ljevaković, koji je poručio kako su ovakvi susreti prilika za prisjetiti se na dobre prethodnike koji su podizanjem zdanja oblikovali prostor i vrijeme u kojem žive, ali i uticali na odgojni, obrazovni i društveni progres.

- Želim čestitati Vakufskoj direkciji na restauraciji i čuvanju starih vakufa, ali i gradnji novih. Vakufi su najznačajnije materijalno dobro naše zajednice, oni imaju odgojnu, obrazovnu, materijalnu i ekonomsku dimenziju. Toga je bio svjestan i Muhammed, a.s., koji je motivisao ashabe da uvakufljuju imetak, pa skoro da nije bilo imućnijeg ashaba koji nije uvakufio dio imetka. Neki od tih vakufa traju i danas, a svi su motivacija brojnim uvakufljenjima od tada do danas - kazao je dr. Ljevaković.

IMG-20230512-WA0064.jpg - Svečano otvorena manifestacija „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“: Vakufi su oblikovali vlastito vrijeme i prostor

Tokom obraćanja se osvrnuo i na značaj vakufa u Bosni i Hercegovini, istakavši konkretne primjere.

- Po prirodi darežljivi, naši ljudi su se uključivali u izgrađivanje prostora na kojima su boravili, pa danas imamo brojna naselja koja su nastala na vakufu. Islamska zajednica ima ulogu u očuvanju bića bošnjačkog naroda, ona nije zajednica jednog staleža nego svih njenih članova. Zbog toga je važno da ona bude moralno čista i nezavisna. Vakufi imaju važnu ulogu u tome i da njeni službenici budu neovisni o različitih oblicima društvene i političke vlasti - rekao je prof. dr. Enes-ef. Ljevaković.

U okviru ove svečanosti predstavljena je i izložba „Autentičnost bosanske džamije“. (kraj)