Logo

Svečano zatvoren Međunarodni sajam halal-industrije: Iskazana velika podrška sajmu iz cijelog svijeta

Svečano zatvoren Međunarodni sajam halal-industrije: Iskazana velika podrška sajmu iz cijelog svijeta

SARAJEVO, 19. MAJ 2023. (MINA) - Treći Međunarodni sajam halal-industrije - Sarajevo Halal Fair 2023., u organizaciji Bosna Bank International i Agencije za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, završen je danas svečanom dodjelom priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima. 

Specijalno priznanje za podršku halal-industriji dodijeljeno je Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo (KS), a Turistička agencija KS nagrađena je za promociju Sarajeva kao halal-friendly destinacije.

Također, Turkish Airlines je primio nagradu za podršku i promociju turizma u Bosni i Hercegovini.

Nagrada za podršku međunarodnoj halal-industriji dodijeljena je Indonezijskom centru za promicanje trgovine, a nagrada za promicanje i afirmaciju halala u Velikoj Britaniji uručena je Waleedu Jahangiru.

Specijalne zahvalnice i priznanja uručene su Media centru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, generalnom medijskom pokrovitelju sajma, te BBI banci.

Priznanja i nagrade je uručio direktor direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Damir Alihodžić.

Sajam je obraćanjem zatvorio Dino Selimović, direktor Sarajevo Business Foruma. Prije svega, podsjetio je na podršku koju ovaj sajam halal-industrije ima.

Na sajmu je učestvovalo, predstavljajući svoj rad i ponude, preko stotinu firmi iz dvanaest država. Na sajmu je učestvovalo i trideset i osam govornika i četiri moderatora iz osam država.

- Ova impresivna brojka zaista odražava veliki interes i podršku koju je sajam dobio od poslovnih zajednica iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Albanije, Velike Britanije, Saudijske Arabije, SAD-a, Turske, Indonezije, Malezije, Jordana, Libije i drugih država. Raznolikost sudionika odražava globalnu prirodu halal industrije i njezinu sposobnost da poveže ljude i kompanije iz različitih dijelova svijeta. Halal industrija nije samo poslovna prilika, već i most koji spaja kulture i otvara vrata međunarodnoj saradnji - kazao je Selimović.

Na kraju, podsjetio je na uspješne rezultate sajma te izrazio sigurnost da će takvi rezultati biti vidljivi i u budućnosti u vidu novih projekata, investicija i međunarodne poslovne saradnje u okviru halal industrije.

Podsjetimo, strateški partner 3. Sarajevo Halal Faira bilo je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, a pokrovitelj Sajma je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Sajam se održao uz podršku dioničara BBI banke: Islamic Development Bank (IsDB) Group, Abu Dhabi Islamic Bank (ADIB) i Dubai Islamic Bank (DIB), te brojnih drugih domaćih, regionalnih i međunarodnih partnera. (kraj)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.