Logo

Islamska zajednica dopremila pomoć za poplavljena područja u Bihaćkom muftijstvu

Islamska zajednica dopremila pomoć za poplavljena područja u Bihaćkom muftijstvu

BIHAĆ, 24. MAJ 2023. (MINA) – Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini dopremila je danas kamion s prehrambenim paketima i dezinfekcijskim sredstvima, što je pomoć koja će biti podijeljena poplavama pogođenom stanovništvu na području Muftijstva bihaćkog.

Pomoć će ugroženom stanovništvu biti distribuirana putem Regionalnog ured "Merhameta" Bihać i Crvenog križa Unsko-sanskog kantona (USK)

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je zahvalio Rijasetu Islamske zajednice i reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću na upućenoj pomoći.

„Islamska zajednica, isto kao i u migrantskoj krizi, bila je prva koja je pružila pomoć. Na ovaj način Islamska zajednica nastavlja kontinuiranu podršku našem narodu i zahvalni smo što putem Ureda za društvenu brigu i Ureda za zekat pokazuje  senzibilnost prema svim ljudima koji su na bilo koji način u stanju potrebe“, izjavio je muftija Kudić.

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Ibrahim-ef. Malanović je podsjetio da je na inicijativu reisul-uleme, a nakon razgovora s muftijom Kudićem o štetama nastalim tokom polave, interventno izdvojena sredstva u iznosu od 50.000 KM koja su putem Merhameta i Crvenog križa upućena na područje zahvaćeno poplavama.

„Danas smo došli sa stotinu prehrambenih paketa i više od 500 kanistera sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Proteklog petka smo u svim džematima Islamske zajednice organizirali sergiju za pomoć poplavljenim područjima, koja će biti upućena onima kojima je ova pomoć zaista prijeko potrebna. Posvetit ćemo se i podršci našim poljoprivrednicima, s obzirom na to da su usjevi zbog obilnih padavina stradali, a važno nam je da i njih podržimo kako bi što bezbolnije prevazišli ovo iskušenje“, kazao je Malanović.

Pomoć su i ime Regionalnog ureda Merhameta Bihać i Crvenog križa Unsko-sanskog kantona preuzeli Alen Prošić  i Husein Nuhić, koji su zahvalili Rijasetu Islamske zajednice i Uredu za društvenu brigu.

Nakon sastanka u Muftijstvu bihaćkom, muftija Kudić i efendija Malanović, sa saradnicima, posjetili su poplavljena naselja Pokoj u Bihaću i Krušnica u Bosanskoj Krupi, te porodicama koje su posjetili uručili pristiglu pomoć i na licu mjesta se uvjerili o razmjerama štete prouzrokovane poplavama u proteklih nekoliko dana.

"Misija Islamske zajednice jeste da bude na usluzi svome narodu, pogotovo kada je taj narod zbog različitih kriza ranjiv i u iskušenju. Posjetili smo dva naselja u Bihaću i Bosanskoj Krupi i na licu mjesta se uvjerili koliko je velika šteta koja je prouzrokovana poplavama. Posebno mi je teško palo kada sam gledao u lica ljudi koje smo susreli, nevjerica i potištenost je evidentna kod njih. Uz neku simboličnu podršku koju smo im uručili, Islamska zajednica će se uključiti i dati svoj maksimalni doprinos. Očekujemo od svih državnih struktura da promtno reaguju, da iziđu na teren, da aktiviraju svoje rezerve i da građani ne budu taoci birokratskih procedura, već da te procedure budu u službi građana i pravednog odnosa", poručio je muftija Kudić.

Voda je u nekim mjestima dosegla i do pola metra u kućama, a u nekim mjestima i više. Uništen je namještaj, voda je ušla u zidove i uništila podove i parkete, primjetan je i neugodan miris koji se širi, što je veoma opasno i po zdravlje ljudi.

"Posebno držim važnim što smo došli na teren da se i lično uvjerimo u trenutno stanje. Možda nam se čini da su štete male kada gledamo putem snimaka i medija, ali kada dođete pred kuću, uđete u kuću i kada razgovarate sa ljudima, postanete potpuno svjesni šta sve treba uraditi. Iskreno se nadam da će država u punom kapacitetu preuzeti brigu o ovim ljudima, a organizacije poput Islamske zajednice i drugih sigurno neće zakazati u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima", dodao je efendija Malanović. (kraj)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.