A+ A A-

OBILJEŽEVANJE 470 GODINA RADA GH MEDRESE

     Sarajevo, 8. januar, 2007. (MINA) - Svečanošću koja je danas u popodnevnim satima održana u Gazi Husrev-begovom hanikahu u Sarajevo započelo je višednevno obilježavanje impozantnog jubileja 470 godina kontinuiranog rada Gazi Husrev-begove medrese na polju edukacije i odgoja mladih ljudi. Svečanoj akademiji koju su priredili učenici, učenice i profesori Gazi Husrev-begove medrese, prisustvovali su najviši zvaničnici Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom ef. Cerićem i zamjenikom reisu-l-uleme hafizom Ismetom ef. Spahićem, bivši učenici Medrese te istaknuti društveni i politički djelatnici uključujući dr. Harisa Silajdžića člana Predsjedništva BiH.

     Zijad ef. Ljevaković direktor GH medrese u prigodnom obraćanju  kazao je kako je GH medresa hram znanja i svjetla, škola koja je kroz burna stoljeća ostala vjerna odredbama vakufname i kontinuirano i dosljedno  njegovala kvalitet u nastavi.

Image

direktor Zijad ef. Ljevaković 

     U nastavku ove svečanosti direktor GH medrese, u ime kolektiva škole, uručio je priznanja prof. Aliji Muliću i Fatimi Krkbešević uposlenici na tehničkom održavanju, te Denisu Zvizdiću, bivšem premijeru Kantona Sarajevo i Semihi Borovac, gradonačelnici Sarajeva,  za pomoć i podršku Gazi Husrev-begovoj medresi.

     U drugom dijelu svečanosti, u ime Gazi Husrev-begove medrese, direktor ove škole uručio je i specijalna priznanja bivšim učenicima Medrese, akademiku prof.dr Rešidu Hafizoviću i prof. emeritusu dr. Omeru Nakičeviću, koji su u kraćim obraćanjima iskazali zahvalnost Medresi na uručenim priznanjima i ocijenili ih kao najdraža priznanja u svojim akademskim karijerama-.

Image

Zvanice i gosti 

     Reisu-l-ulema IZ-e u BiH dr. Mustafa ef. Cerić, iskazujući radost  zbog prisustva ovako značajnoj i velikoj godišnjici te naglašavajući velike jubileje koje će obrazovne institucije IZ u ovoj godini obilježiti, čestitao je dr. Nakičeviću i akademiku Hafizoviću na dobijenim priznanjima i zaželio im dug i plodonosan naučni i akademski rad na našu opću korist.

Image

Obraćanje Reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića 

    Podsječćamo  u okviru Dana škole i obilježavanja 470. godišnjice kontinuiiranog rada i djelovanja Gazi Husrev.begove medrese u  utorak, 9.1.2007. godine, u 18.30 u amfiteataru Medrese održat će se 

    svečani program za učenike na kojem će se dodijeliti nagrade za najbolje literarne radove kao i pobjednicima sportskih takmičenja, nagrade i priznanja najboljim učenicima u školskoj 2005./2006 godini te priznanja svršenicima medresa koji su uspješmo okončali studij i već postali asistenti na nekim od fakulteta.

     Također u srijedu, 10.1.2007. godine, u 18.30 u amfiteataru Medrese održat će se tribina u povodu promocije zastave i grba Gazi Husrev-begove medrese. Gosti predavači su prof.dr. Ismet Bušatlić sa FIN-a u Sarajevu; tema „Heraldika i značaj simbola u islamskoj kulturi“; stručni tumači zastave i grba prof. Mujo Sušić i tehnički asistent prof. Mirzet Hamzić;

     Četvrtog dana obilježavanja jubileja, u četvrtak, 11.1.2007. godine, u 18.30 u amfiteataru Medrese bit će promocija WEB stranice Gazi Husrev-begove medrese koju će predstaviti priređivač i stručni suradnik prof. Selmir Vrabac

                                                                                      E. T.