A+ A A-

DOLAZAK HADŽIJA U SUBOTU

     DOLAZAK POSLJEDNJE GRUPE BOSANSKIH HADŽIJA U SUBOTU

     Sarajevo, 11. januar 2007. (MINA) – Let koji je prvobitno bio planiran šestoga, a zatim i osmoga januara, odgođen je za 13. januar ove godine (subota). Razlog odgode je boravak velikog broja hadžija na aerodromu u Džiddi, među kojima su bile i hadžije iz Makedonije, njih oko 500, koji su dva dana i dvije noći proveli na aerodromu – na otvorenom prostoru. Agencije zadužene za prijevoz hadžija su smatrale kako prioritet u odlasku treba dati onima koji duže vrijeme borave na aerodromu. Stoga su neki letovi pomjereni.

 

      Bitno je istaći da je posljednja grupa bosanskih hadžija koja čeka let (njih 171) smještena u hotelu u Mekki, te da rukovodstvo hadža za svakog hadžiju obezbjeđuje doručak i ručak. Također, zdravstveni bilten hadžija je zadovoljavajući.

     Kako bi se vrijeme u iščekivanju leta što bolje iskoristilo hadžije su u srijedu organizirano posjetili Džebelur-Rahme na Arefatu, a zatim Muzdelifu i Minu, kako bi imale jasniju sliku o tim mjestima sada, kada su pusta, bez hadžija. Arefat, Muzdelifa i Mina, mjesta na kojima su prije samo desetak dana boravili milioni hadžija, sada su doslovno pusta. Izuzetak je jedino Džebelu-Rahme, na kojem su hadžije  zatekle par desetaka hadžija iz drugih zemalja.

 

Image

Naše hadžije u podnožju Džebelur-Rahmeta na Arefatu 

Image

Naše hadžije na vrhu Džebelur-Rahmeta 

Image

Dova na Džebelur-Rahmetu 

Image

Image

Na vrhu Džebelur-Rahmeta 

 

     Na povratku u hotel, hadžije su imale priliku vidjeti gdje se nalazi pećina Sevr koja se spominje u Kur'anu, u kojoj se Poslanik, s.a.v.s., sa Ebu Bekrom, r.a., sakrio od potjere mušrika na početku hižre - svoga puta ka Medini.