A+ A A-

APEL REISU-L-ULEME MUSLIMANIMA SANDŽAKA

APEL REISU-L-ULEME MUSLIMANIMA SANDŽAKA

 

     Sarajevo, 17. januar 2007. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio džematlije iz Novog Pazara : Ishaka Mavrića generalnog direktora “SLOGA IGM”, Faruka Idrizovića direktora “DELON trans d.o.o”, Fadila Konjičanina radnika JKP Toplana i  Arifa Ujkanovića trgovca iz Novog Pazara.

Dzematlije Sandzaka kod Reisa

Reisu-l-ulema sa džematlijama

 

     Oni su reisu-l-ulemu  obavijestili o predstojećim općim izborima u Srbiji, Sandžaku, i zamolili ga da tim povodom da upute i apel muslimanima Sandžaka, posebno njihovim političkim predstavnicima da osiguraju mirne i demokratske  izbore u Novom Pazaru.

     Reisu-l-ulema se odazvao ovom pozivu i izdao slijedeći apel muslimanima Sandžaka kojeg MINA u cjelosti prenosi :

     -Draga braćo i poštovane sestre,

     Obraćam vam se povodom predstojećih izbora sa jednom radosnom i jednom pomalo tužnom nakanom: radostan sam što ćete, ako Bog da, učestvovati u demokratskim procesima, kao što su, nesumnjivo, izbori, kojima ćete se boriti za vašu bolju budućnost i bolju budućnost vaše djece, a tužan sam što moram sa zabrinutošću da pratim situaciju u Sandžaku i odnose među bošnjačkim političkim subjektima, među muslimanima, jer su prethodni izbori donijeli ono što ni u snu nisam mogao očekivati - sukobe i prolivanje bratske krvi.

    Nadam se da vam ne trebam posebno naglašavati kako ni jedan politički cilj i interes nisu vrijedni prolivanja ljudske krvi, jer i sami znate ono što Kur'an govori, da je ubistvo jednog nevinog čovjeka isto što i ubistvo cijelog čovječanstva. Političari nemaju pravo da zbog ostvarenja svojih političkih ciljeva utiču na produbljivanje podjela u svome narodu, niti politika treba da bude borba gladijatora na "život i smrt", već upravo suprotno - da se ljudima mirnim i demokratskim putem obezbijedi sreća i blagostanje. Mnogi izbori su bili i prošli, kao što će i ovi biti i proći, a narod treba da ostane i živi u miru, slozi i toleranciji.

     I u Kur'anu i u brojnim hadisima je toliko puta naglašeno kako su muslimani braća. Pa zar da brat diže ruku na brata svoga samo zato što će ovaj drugi imati neki bolji politički položaj, koji je od danas do sutra, a svi ćemo se svome Gospodaru vratiti. Ne dozvolite da u ime profanih ciljeva izgubite ono što je trajno dobro a to je zadovoljstvo Allaha dž.š. i zadovoljstvo iskrenih vjernika. Kur'an vam poručuje : Uhvatite se oko jednog užeta i ne razdvajajte se, jer ćete samo tako imati uspjeha i u ovom i u vječnom životu.

     Zato apelujem na sve muslimane u Sandžaku, na svu braću i sestre da sačuvaju mir i prisebnost, izbjegnu svaki oblik sukoba i nasilja i glasaju slobodno, po savjesti, a ne po bilo čijem diktatu.

     Od političkih predstavnika očekujem da svojim ponašanjem, te posebno porukama koje šalju, budu obzirni, dostojanstveni i tolerantni, te doprinesu  uspostavljanju demokratske izborne atmosfere, što je preduslov za postizanje sloge i jedinstva među Bošnjacima u Sandžaku.

     Neka nam Bog pomogne!

Dzematlija Sandzaka kod Reisa - 17.01.07.