A+ A A-

Prva grupa hadžija stigla u domovinu

  • 0000

Sarajevo, 17. augusta 2019. (MINA) –  Prva grupa sa 138 hadžija doputovala je iz Medine na Međunarodni aerodrom Sarajevo, dok je dolazak drugog aviona predviđen noćas za 21.40 sati.

Porodice i prijatelji dočekali su hadžije u velikom uzbuđenju, čestitajući im obavljanje pete islamske dužnosti.

„Išao sam na hadž sa suprugom, sinom i kćerkom. To je nešto fascinantno što je jako teško opisati: susret s Ka'bom, a naročito rastanak s Ka'bom. Možda zvuči čudno, ali zaista, kada sam se selamio s Ka'bom, morao sam plakati“, kazao je za Zejnil Krupalija, hadžija iz Sarajeva.

Mugdin Halilović iz Kalesije je ove godine bio na hadžu sa svojom suprugom i poželio je svim vjernicima da dožive i budu u mogućnosti da ispune ovu dužnost.

„To je drugi svijet. Kada gledamo iz ugla vjernika, sve nas vuče Meka i Medina, da ih doživimo. Prvi ustici o Poslanikovoj džamiji, Ka'bi,  sve to treba opisati na drugačiji način. Odvojiti se i suzu pustiti. Osjećaji se pomiješaju, prvo, iz želje da sve doživite, zatim zbog broja vjernika koji se nalaze oko tebe“, kazao je on.

Ove godine na hadždžu je bio i osmnaestogodišnji Muhamed Mehmedović, koji je izrazio nadu da će, uz Božiju pomoć, ponovo biti u mogućnosti da posjeti Ka'bu.

Prema rasporedu kojeg je potvrdila Agencija za civilnu avijaciju Saudijske Arabije, predviđeno je da u nedjelju, 18. augusta, na Aerodrom u Sarajevo slete četiri aviona, a u ponedjeljak 19. augusta također četiri.

U utorak 20. i srijedu 21. augusta predviđeno je slijetanje po jednog aviona, čime će biti kompletiran dolazak svih 1680 hadžija iz BiH.

Detaljan raspored reda letanja dostupan je na www.hadziumra.ba.