A+ A A-

Svečano obilježena 85. godišnjica Takvima

SARAJEVO, 17. FEBRUARA (MINA) - U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održana svečanost povodom obilježavanja 85. godišnjice Takvima, najtiražnije i najpopularnije publikacije Islamske zajednice (IZ) u BiH.

Na svečanosti je prikazan kratki dokumentarni film o Takvimu autora Nedima Hrbata, te predstavljen sadržaj ove publikacije za 2020. godinu.

Prenoseći poruku reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, njegov zamjenik dr. Enes Ljevaković kazao je da je Rijaset imenovao redakciju Takvima kako bi se pobrinuli da Takvim i u budućnosti nastavi ispisivati nove stranice naše historije, da bude svjedok dilema i izazova s kojima se danas susrećemo. 

- Trag o nama možemo ostaviti tako što ćemo pisati o onome kroz šta prolazimo, o odlukama koje donosimo, o neizvjesnostima i strahovima s kojima se suočavamo, a sve s nadom da će oni koji će doći poslije nas moći bolje suditi o nama, o tome zašto smo postupali tako kako smo postupali, te kako bi iz našeg iskustva, uspjeha ili neuspjeha mogli učiti - zaključio je reisu-l-ulema u poruci koju je pročitao njegov zamjenik dr. Ljevaković.

Urednik Takvima Mustafa Prljača ocijenio je da je ova publikacija, koja u kontinuitetu izlazi gotovo 90 godina, nešto neobično i rijetko u cijeloj BiH.

Podsjetio je da je prvi Takvim objavljen još 1934. godine, u izdanju tadašnjeg Vrhovnog starješinstva Islamske zajednice.

-Do 1950. godine činio ga je samo kalendarski dio koji se odnosio na vremena dnevnih namaza, mubarek noći, značajne datume, ali od 1951. godine, kada prelazi u nadležnost Udruženja "Ilmijje", počinje donositi i priloge u kojima se obrađuju različite teme, a ta praksa se zadržala do danas, kazao je Prljača.

Od 1951. godine do 2015. godine, dodao je on, Takvim je objavio oko 1.200 radova naših autora, ali i prevedenih radova, što je imalo veliki uticaj na kulturnu baštinu, na očuvanje vjerske svijesti, a posebno sazrijevanje političke svijesti.

- Takvim i danas ima jednak uticaj i prihvaćen je od svih Bošnjaka, ne samo u BiH, nego i državama regije, pa i na Kosovu i u Makedoniji. Postao je sastavni dio kolektivnog bošnjačkog bića – naglasio je Prljača.

Po riječima direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ Ismaila Smajlovića, Takvim sadrži tačan proračun namaskih vremena, vaktije rađene prema proračunu sunca i kalendar koji se obrađuje prema položaju mjeseca, kao i sve aktivnosti koje muslimani trebaju izvršavati: dnevni namazi, ramazan, post.

- Takvim je u prošlosti bio a i danas je svjedok vremena - kazao je Smajlović.

Ne svečanosti je profesoru Mustafi Sušiću uručeno priznanje za dugogodišnje obavljanje poslova muvekita. Profesor Sušić je prilikom zahvale za priznanje istaknuo da je ipak za njega najveće priznanje bio onaj trenutak kada je Rijaset donio odluku da Takvim postane Rijasetov dokument i da se njime ne može poigravati.

- Uspostavljanje nereda je lahko, ali uspostavljanje reda je vrlo teško, ustvrdio je na kraju profesor Sušić.

Svečanost obilježavanja je organizovala Uprava za vjerske poslove, u saradnji sa Upravom za obrazovanje i nauku, Fakultetom islamskih nauka, Izdavačkim centrom Rijaseta „El-Kalem“, Gazi Husrev-begovom bibliotekom i Gazi Husrev-begovom medresom. (kraj)s1