A+ A A-

Dani islamske tradicije Bošnjaka - Predstavljena knjiga "Stari ljetnikovci, kule i čardaci"

SARAJEVO, 18. NOVEMBRA (MINA) - U okviru manifestacije "Dani islamske tradicije Bošnjaka", koja se u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka održava od 16. do 20. novembra, sinoć su u sarajevskoj Vijećnici predstavljeni knjiga i online izložba "Stari ljetnikovci, kule i čardaci".

Sadržaje ove manifestacije Institut organizira sa ograničenim programom na četiri lokacije u Sarajevu i Ljubuškom, a zbog epidemiološke situacije, prisustvo programima omogućeno je samo po pozivu.

Knjigu su, osim autora dr. Ibrahima Krzovića, predstavili dr. Aida Abadžić-Hodžić i dr. Ismet Bušatlić, a moderator je bio mr. Meho Šljivo.

Knjiga dr. Ibrahima Krzovića "Stari ljetnikovci, kule i čardaci" rezultat je višegodišnjeg istraživanja kulture ladanja, odnosno kulture sezonskog izlaska na selo, na imanja koja su posjedovali imućni gradski stanovnici.

Svake godine početkom ljeta pa do kraja jeseni kompletne porodice izlazile su na takva imanja na kojima su imali izgrađene kule ili čardake.

-  Pored slika objekata, njihove ljepote i uklopljenosti u ambijent, ova knjiga nudi i sliku sudbine takvih objekata, odnosno šta se dešavalo sa vlasnicima. To se vidi iz drugog dijela dokumentacije u knjizi, gdje su opisani na osnovu ispisa iz sidžila sarajevskog Šerijatskog suda i iz gruntovnih knjiga Opštinskog suda Sarajevo - navodi autor za Preporod.info.

Knjiga prikazuje objekte od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, od kojih su danas rijetki sačuvani.

- To je jedna studija koja ne počiva samo na temeljima historije umjetnosti i historiji arhitekture nego je to i studija koja pruža osnovu i etnolozima, antropolozima, ekonomistima, istraživačima demografskih studija, dakle naučnicima humanističkih i drugih srodnih disciplina - rekla je dr. Aida Abadžić-Hodžić koja je uz autora i dr. Ismeta Bušatlića promovisala ovo djelo.

Dr. hfz. Elvir Duranović, viši naučni saradnik u Institutu izrazio je zadovoljstvo što je ovaj institut bio u prilici biti suizdavač ovog kapitalnog djela o kulturi življenja i stanovanja Bošnjaka, zajedno sa izdavačkom kućm Rijaseta Islamske zajednice u BiH El-Kalem. 

- Na promociji smo čuli o kakvom vrijednom djelu se radi. Djelo koje čuva upomenu na prelijepe arhitektonske bošnjačke ladanjske objekte koji su do polovine dvadesetog stoljeća krasili naša brda i doline - rekao je dr. Duranović.

Izrazio je nadu da će knjiga "Stari ljetnikovci, kule i čardaci" postati sastavni dio biblioteka mnogih građana, kako Sarajeva, tako i cijele Bosne i Hercegovine.

U okviru "Dana islamske tradicije Bošnjaka" danas u 13.00 sati u Hadžihalilovića vili na Dobrinji (Centar za kulturu) planirano je održavanje promocije knjige "Namaz u islamskoj tradiciji Bošnjaka", dok je za 18.00 sati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci planirano premijerno prikazivanje dokumentarnog filma "Kasim-ef. Dobrača". (kraj)

09