A+ A A-

Ured za hadž i umru: Čekamo zvanična uputstva o organizaciji hadža 2021. godine

Mekka

SARAJEVO, 10. MARTA (MINA) - S obzirom na veliki broj upita koji svakodnevno dolaze na adresu Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, ovaj ured obavještava javnost da od nadležnih vlasti Kraljevine Saudijske Arabije do sada zvanično nije zaprimio nikakvu infomaciju ili uputstvo u vezi sa odlaskom na hadž 2021. godine.

Ured u saopćenju za javnost podsjeća da je obavljanje hadža 2020. godine bilo omogućeno isključivo za državljane i rezidente sa stalnim boravkom u Saudijskoj Arabiji, da je Harem u Mekki nakon toga po prvi put svoja vrata otvorio 4. oktobra, te da je od 1. novembra ulazak u državu i obavljanje umre bilo omogućeno i za vjernike koji dolaze izvan Saudijske Arabije.

- Plan kojeg je predstavilo saudijsko Ministarstvo za hadž i umru predviđao je postepeno povećavanje broja vjernika kojima bi bio omogućen ulazak u Saudijsku Arabiju. Usljed pogoršavanja epidemioloških prilika u svijetu ti planovi, nažalost, nisu realizirani, jer su nadležne saudijske vlasti u međuvremenu donosile uredbe koje su bile u skladu sa situacijom na terenu i u konačnici otežavale ulazak u tu zemlju - kaže se u saopćenju.

Prema važećim mjerama, Bosna i Hercegovina nije na spisku država čijim je državljanima trenutno zabranjen ulazak u Saudijsku Arabiju, ali se na njemu nalazi Turska preko koje vjernici iz naše države odlaze na umru, čime je ovo putovanje praktično onemogućeno. Uz to, organizacija umre je otežana i zbog činjenice da je zbog novih odluka značajno umanjen broj letova u i iz Saudijske Arabije.

O svemu ovome Ured za hadž i umru je putem svoje internet stranice i medija Islamske zajednice tačno i blagovremeno obavještavao vjernike u našoj zemlji.

Međutim, Ured za hadž i umru želi ukazati i na pojavu pogrešno interpretiranih izjava saudijskih zvaničnika u drugim medijima u Bosni i Hercegovini, koji su, pozivajući se na saudijske izvore, prenijeli informaciju da je saudijski ministar zdravlja donio odluku da će svi koji namjeravaju obaviti hadž 2021. godine morati bit vakcinisani.

- Uvidom u pomenute saudijske medije utvrđeno je da je vijest pogrešno interpretirana, te da se izjava saudijskog ministra zdravlja odnosi na obavezu vakcinisanja osoblja i službenika koji će biti angažirani na organizaciji hadža 2021. godine, a ne na hadžije - kaže se u saopćenju.

Ured za hadž i umru naglašava da sve nazvaniče informacije koje kruže u našoj i svjetskoj javnosti ne mogu biti osnova za poduzimanje konkretnih koraka na planu priprema i organiziranja za hadž 2021. godine, te se u tom smislu, vjernici mole da budu strpljivi i ne nasjedaju na neprovjerene informacije.

Konačni protokol kojeg će se hadžije i organizatori putovanja na hadž biti obavezni pridržavati, utvrdit će Ministarstvo za hadž i umru Saudijske Arabije. Odluka o broju hažija, epidemiološkim mjerama i ukupnoj organizaciji hadža bit će uvjetovana epidemiološkim prilikama u Saudijskoj Arabiji, svijetu općenito, ali i svakoj državi pojedinačno.

- Nakon što Ured za hadž i umru zaprimi zvanična uputstva o organizaciji hadža, postupit će po njima i o tome svakako obavijestiti vjernike i javnost. Čineći dovu Uzvišenom Allahu da muslimanima iz cijelog svijeta omogući zijaret Njegove kuće, Ured za hadž koristi priliku da izrazi uvjerenje da će vlasti Kraljevine Saudijske Arabije osigurati kontinuitet obreda hadža i donijeti odluku koja će biti u interesu života i zdravlja svih koji namjeravaju obaviti hadž 2021. godine - kaže se u saopćenju.

(MINA)