A+ A A-

Reisu-l-ulemu posjetio kineski ambasador u Bosni i Hercegovini

 

07 05 2021 01 reis kineski ambasadoirSARAJEVO, 7. MAJA (MINA) - Reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas je posjetio ambasador Narodne Republike Kine u našoj zemlji nj.e. Ji Ping.

Posjeta je upriličena povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama, a u dugom i prijateljskom razgovoru dvojica sagovornika su se dotakla brojnih tema.

Razmijenjene su informacije o praznicima u jednoj i drugoj kulturi, te ustanovljeno da tu postoji velik broj zajedničkih tačaka.

„Islamska kultura ima mnogo toga zajedničkog sa našom konfučijanskom“, kazao je ambasador Ping, dodajući da je to „osnova za dobre odnose među nama“.

Reisu-l-ulema je ambasadoru Pingu izrazio zahvalnost na vakcinama koje je Kina donirala našoj zemlji.

 Ambasador Ping je rekao da će njegova zemlja to nastaviti činiti i dalje i da će nastojati da vakcina protiv Covida-19 postane svjetsko javno dobro, dostupno svim ljudima svijeta. Također je izrazio želju da u toku mjeseca ramazana u okviru svojih kompetencija finansira neki humanitarni projekat, što je Reisu-l-ulema prihvatio s radošću.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o drugim pitanjima, naročito o unapređenju odnosa i olakšavanju života običnim ljudima. (kraj)