A+ A A-

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Islamske zajednice i Ministarstva za islamska pitanja, da'vu i upućivanje Kraljevine Saudijske Arabije

SARAJEVO, 28. JULA (MINA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i saudijski ministar za islamska pitanja, da'vu i upućivanje dr. Abdullatif bin Abdulaziz Al Šejh potpisali su danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu Memorandum o razumijevanju.

Ovim važnim dokumentom bit će regulirani odnosi Ministarstva za islamska pitanja, da'vu i upućivanje Saudijske Arabije i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te unaprijeđena već postojeća saradnja.

- Imamo veliku sreću da je Bosna i Hercegovina vjerovatno prva balkanska zemlja u kojoj žive muslimani da je potpisala ovako značajan protokol o saradnji - kazao je Reisu-l-ulema, izražavajući zadovoljstvo posjetom uvaženog saudijskog ministra našoj domovini.

Naglasio je da se radi o nastavku realizacije svih dosadašnjih zajedničkih projekata, te da će se potpisanim Memorandumom još više ojačati muslimani i Islamska zajednica u BiH, kao i zajednički rad na islamskim pitanjima.

Reisu-l-ulema je ovom prilikom još jednom zahvalio slugi dvaju harema, saudijskom kralju Selmanu bin Abdulazizu i njegovom nasljedniku na svemu što su činili i čine za Bosnu i Hercegovinu.

- Uvijek ćemo računati na njihovu pomoć i zajedno se truditi da islam i muslimane u Evropi prikažemo u najljepšem svjetlu, posebno ako se uzmu u obzir dva prisutna problema na ovim prostorim, a to su pretjerivanje u vjeri i islamofobija u Evropi - kazao je Reisu-l-ulema.

Ministar Al Šejh je istakao da je u nastojanjima Islamske zajednice i Reisu-l-uleme prepoznao napore na izgradnji muslimanske zajednice u Bosni i Hercegovini kao zajednice "srednjeg puta".

- Polazeći od toga da smo dužni držati se onoga što nam je naredio Allah, dž.š., i da budemo zajednica srednjeg puta, ne ekstremno udesno niti ekstremno ulijevo, kako bismo u našem ovosvjetskom životu hodili pravično i stameno, ono što sam svjedočio kod svog brata, njegove eminencije Reisu-l-uleme, ulijeva smirenost. Svjedočio sam stremljenje i ozbiljnost u prihvatanju svega što potiče ljude da se drže 'umjerenog islama' i tako budu uzor svijetu u kojem žive u Evropi - kazao je saudijski ministar.

Ocijenio je, također, da je danas Kraljevina Saudijska Arabija postala primjer u pogledu poštivanja onoga što je naređeno Kur'anom i Sunnetom, a što nalaže muslimanima da se drže umjerenog, srednjeg puta, bez fanatizma, ekstremizma, terorizma, mržnje i rasizma.

- Sve ovo je u islamskom vjerozakonu omraženo - kazao je ministar Al Šejh, te poručio da se osvjedočio da i Islamska zajednica u BiH i njen poglavar, isto kao i saudijski kralj i njegov prijestolonasljednik, pozivaju na misiju ljubavi i mira, sigurnosti i stabilnosti, te okretanje leđa stavljanju vjere u službu političkih pitanja i ličnih interesa.

Ministar dr. Abdullatif bin Abdulaziz Al Šejh boravi u višednevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, u okviru koje će se sastati sa visokim državnim predstavnicima naše zemlje. (kraj)

IMG 3622