Logo

Obraćanje reisu-l-uleme na svečanoj akademiji povodom 50. godišnjice IIN Preporod

nama 4

SARAJEVO, 9. SEPTEMBRA (MINA) – Preporod je donosio nove reformističke ideje, promovirao islam, afirmirao obrazovanje, savremeno interpretiranje kur'anskih i hadiskih sadržaja i moralno ponašanje. Zahvaljujući tome, uz, naravno, i druge faktore - mi u Bosni i Hercegovini, odnosno na prostoru cijele bivše Jugoslavije, danas imamo progresivnu islamsku misao, koja islam predstavlja i argumentirano interpretira kao vjeru civilizacije i kulture visokih moralnih vrijednosti i duboke humanosti – izjavio je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Herecgovini Husein-ef. Kavazović na današnjoj svečanoj akademiji povodom obilježavanja 50. godišnjice Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod.

Dodao je kako smatra da neće pogriješiti u ocjeni da je islamska misao u Bosni i Hercegovini, svakako i zbog toga što je na prvoj liniji suočavanja sa savremenim izazovima, najkonstruktivnija i najracionalnija u čitavom islamskom svijetu.

„Nastupi naših učenjaka na konferencijama širom svijeta, na naučnim skupovima, okruglim stolovima, to zorno pokazuju, i mi smo na to ponosni. Preporodova zasluga u tome je, nesumnjivo, velika“, kazao je reisu-l-ulema.

Svečana akadamija je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u prisustvu velikog broja gostiju i zvanica, predstavnika političkog, kulturnog, vjerskog i društvenog života naše zemlje, kao i i bivših urednika i saradnika Preporoda.

Reisu-l-ulema je ovom prilikom iskazao posebnu zahvalanost onima koji su se okupili i pokrenuli Preporod, u, kako je kazao, vrlo nepovoljnim okolnostima, čime su pokazali svoju iznimnost, čvrstu vjeru, snažan karakter i spremnost na žrtvu.

„Stoga želim izraziti posebnu zahvalnost onim prvim, hrabrim ljudima koji su se okupili oko Preporoda, pokrenuli ga i time se upustili u nešto krajnje rizično i neizvjesno, nešto što je moglo imati veoma loše posljedice po njih i njihove porodice. To je, zapravo, bilo skoro pa izvjesnost. Ta, bilo je to vrijeme komunizma, agresivnog ateizma i jednoumlja kad se nerado gledalo na drukčije mišljenje, a još neradije na vjersko mišljenje; još neradije na islamsko mišljenje. Tu grupu entuzijasta činili su: Husein-ef. Đozo, Hilmo Neimarlija, Kasim Hadžić, Aziz Kadribegović, Timur Numić, Ismet Čengić i Ahmet Muminović. Tu je sigurno bilo i drugih ljudi, nije ih moguće sve pobrojati, ali su ovi, koliko znam, predstavljali okosnicu ideje i okosnicu konkretnog djelovanja. Neka ih Allah nagradi za to“, kazao je reisu-l-ulema.

Obraćajući se prisutnim reisu-l-ulema je ovom prilikom istakao da je zahvaljujući izgrađenoj svijesti kod naših ljudi, koju je Preporod snažno zagovarao i razvijao, na užasne zločine koje su počinili agresori krajem dvadesetog stoljeća nije odgovoreno osvetom, niti se pristalo baviti sitnim i beznačajnim stvarima koje su Bošnjacima neki faktori pokušavali nametnuti i među njima izazvati razdor i podijeljenost, i odvući ih u ponor.

„Umjesto toga, krenuli smo putem izgradnje, obnove porušenog, duhovne obnove, uspostavljanja institucija, obrazovanja, socijalnog rada i razvijanja humanih relacija među ljudima i narodima. Stoga danas imamo snažnu, uglednu i društveno dobro pozicioniranu Islamsku zajednicu, uređenu i funkcionalnu, čiji utjecaj prodire duboko u društveno tkivo i pozitivno utječe na brojne procese“, naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Istakao je i da je Preporod specifičan i po tome što je uvijek iza sebe imao snažnu instituciju koja ga je stalno podržavala i osiguravala mu prostor za djelovanje.

„Naime, od pojave štampe u našoj zemlji pojavljivali su se mnogi listovi s islamskom orijentacijom i ubrzo potom se gasili, nestajali jedni za drugim, iz ovih ili onih razloga. Preporod, pak, traje i danas - pedeset godina nakon svoje pojave jednako je snažan, vitalan, svjež i na tragu onih ideja na kojima je i osnovan, i predstavlja najdugotrajnije islamske novine kod nas - kazao je reisu-l-ulema.

Ovom prilikom on je iskazao priznanje i zahvalnost i svima onima koji su doprinijeli u njegovom redovnom izlaženju - svim urednicima, novinarima i saradnicima, koji su svojim prilozima obogaćivali ovaj list, unapređivali ga, obavještavali javnost o onome što se – vezano za islam i muslimane - događalo na našim prostorima i u muslimanskom svijetu, i osnaživali njegov utjecaj.

„Neću zaboraviti, naprotiv, želim posebno akcentirati ulogu brojnih imama, koji su svojom herojskom požrtvovanošću i angažmanom, agitovali za Preporod, lično ga preuzimali u pošti i, nerijetko, iz svoga džepa podmirivali neplaćene primjerke koje su nudili po džamijama, mevludima, sijelima i u privatnim posjetama. Sva ta silna energija koja je oslobođena pojavom Preporoda, to oduševljenje – rekao bih čak i ushit – osiguravali su kontinuitet izlaženja, zaživljavanje ideja koje je Preporod širio i održavali nadu u bolje sutra, pa i nadu u opstanak samog islama na ovim prostorima“, kazao je reisu-l-ulema.

Naveo je da će Preporod, možda, promijeniti vid svog izlaženja, možda samo u digitalnom obliku, ali da vjeruje da će još dugo trajati, vršiti svoj utjecaj i promovirati iste ideje na kojima je i zasnovan.

„Time će doprinositi i daljnjem uspravljanju muslimana, jačanju njihove kulture i afirmiranju islamskih vrijednosti, koje su ujedno i univerzalne vrijednosti čovječanstva. Čestitam Preporodu na ovom velikom jubileju. Preporod je jedna lijepa i uspješna bosanskohercegovačka priča, a svi volimo lijepe priče.  Čestitam svima koji su učestvovali i koji danas učestvuju u njoj. Neka oni budu ugledni članovi našeg društva“, poručio je na kraju obraćanja reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. (kraj)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.