Logo

Obraćanje glavne urednice Senade Tahirović na svečanoj akademiji povodom 50. godišnjice IIN Preporod

Nama 5

SARAJEVO, 9. SEPTEMBRA (MINA) - Na Preporodovih pola stoljeća postojanja smo ponosni, i raduje nas da ćemo, unatoč izazovima koji nas sve dotiču, danas ovom završnom svečanošću još jednom poslati poruku nade – da su nedaće prolazne, i da vjerujemo Bogu koji garantira uspjeh onima koji odvažno ustrajavaju u dobru i žele promijeniti svoju situaciju tako što će mijenjati sebe – izjavila je glavna i odgovorna urednica Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod, Senada Tahirović.

Ona se na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 50. godišnjice Preporoda brojnim gostima i zvanicama obratila u ime Organizacionog odbora Rijaseta Islamske zajednice za obilježavanje ove godišnjice, Media centra Islamske zajednice, te u ime redakcije Preporoda.

Ovom prilikom je podsjetila kako svi sazivi Redakcije Preporoda u proteklih pola stoljeća  mogu svjedočiti da im okolnosti i prilike nisu bile naklonjene, kao što nisu bile ni Bošnjacima, te da su izazovi bili najizraženija konstanta u njihovom radu, jer je Preporod tako i živio, baš kao narod i zajednica muslimana uz koju je vezan.

- Pola stoljeća Preporod bilježi puls živog nepokorenog srca svoga naroda, svoje Islamske zajednice. Stoga je Preporod vjerna “knjiga pamćenja” naših uspona, stradanja, zatišja i bura, ali i svjedok ustrajnosti i naših uspjeha – nagalasila je Tahirović.

Podsjetila je i na proteklu godinu koju je obilježila pandemija koronavirusa, koja nas je „zatvorila” na do tada nezabilježen način, ali da je Preporod svoj put nastavio, izlazio i uspješno se izborio sa svim izazovima.

- Uz sve to, sjećam se, nismo ni jednog trenutka dvojili da ćemo dati sve od sebe kako bismo – uz digitalni Preporod koji smo ranije pokrenuli – nastaviti i sa štampanim izdanjem biti prisutni u našoj javnosti. Znali smo da neće biti lahko, jer proizvodnja novina ne ovisi samo o nama – ali nijednog momenta, čak ni pauza, nije bila naša opcija. Bili smo spremni u vanrednim okolnostima – koje je diktiralo “zaključavanje”, a po prvi put i restrikcije okupljanja u džamijama koji su Preprodovo najvažnije okrilje – nastaviti dalje. Takva reakcija je imala korijene – prvo Preporodova čitalačka publika i Preporod su neodvojivi, a drugo, to smo naučili od onih prije nas. Naši dobri prethodnici su trasirali put na koji smo se odlučili – nisu odustajali niti zbog represije države, niti zbog unutrašnjih lomova, a ni u najtežem periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada su nadljudskim naporima, u strahovitim okolnostima nastavljali s radom – kazala je Tahirović.

Dodala je da se Preporod uvijek prilagođavao i iznalazio načine da dođe do publike, o čemu svjedoči i period agresije, kada su silom nametnuti prekidi u radu ili komunikaciji s matičnom redakcijom u Sarajevu izrodili nova rješenja.

- Preporodovo ime je uz napore entuzijasta nastavljalo živjeti i na onim područjima gdje nije bilo moguće dostaviti primjerke iz Sarajeva, pa je tako, naprimjer, na području Bihaća, grada u okruženju, Preporod nastavio život, u izdanju Bihaćkog muftijstva i pod uredničkom palicom gospodina Izana Mustafića, dok je u Zenici do uspostavljanja komunikacija list izlazio za područje Zeničkog muftijstva uz vođstvo profesora Nusreta Isanovića – podsjetila je Tahirović.

Istakla je da se nije odustajalo ni u postratnim, vrlo otežanim uvjetima, kada je Preporod neumorno pratio teške sudbine koje su tek otkrivale strašne posljedice agresije i genocida nad Bošnjacima, a pred kojima je zastajao i dah i um.

- I novinari i dopisnici su ljudi, oni su morali bilježiti sve – i u šoku od priča koje su donosili, kojima su svjedočili - zadržati prisebnost u nastojanju ispunjenja zadaće – kazala je.

Poručila je kako Preporod kao islamske informativne novine, ima korijene, principe i viziju.

- Zbog takve odluke nismo požalili nijednog trena. Bila je privilegija i čast pratiti nesebične napore svih da je ispunimo. Članova redakcije, naših saradnika, autora ali i imama koji su i pored svih iskušenja nastavili čuvati svoj Preporod dostavljajući ga na vrata džematlijama u vrijeme izolacije. Bilo je zadovoljstvo pratiti kako vjerne prijatelje pretplatnike imamo! Bila je sreća svjedočiti kako snažni i duboki korijeni hrane ovo stablo. Mi promoviramo načela koja zahtijevaju borbu za pozitivnu promjenu. Mi smo naučili da se za dobro i promociju dobra, kao načela naše vjere – mora boriti – kazla je Tahirović.

Prema njenim riječima, današnji program povodom 50. godišnjice Preporoda je podsjećanje, ali je prije svega, priča o budućnosti.

- Teško je, ali idemo dalje. Ne zaboravljamo i ne odustajemo. Mi, kao zajednica! Nastavljamo propitivati, analizirati, kritikovati, prepoznavati pozitivne i negativne tendencije u našem društvu ali i u svijetu, boriti se protiv buke koja zaglušuje i dezorijentira, objavljivati pouzdane informacije ne utrkujući se za senzacionalnim naslovima, niti profitom - tako nastavljamo ispunjavati svoju svrhu i misiju. Od naših načela i misije ne odustajemo, jer ne odustajemo od naše budućnosti. Preporod ima misiju, i ona nas već pola stoljeća definira. Ima i karakter koji ne dozvoljava da od te misije odustanemo. Preporodovi utemeljivači, vjerujem, ne bi bili iznenađeni putem kojim prolazi i vjerujem da bi bili ponosni na činjenicu da nastavljamo dalje vođeni principima koje su oni vizionarski postavili – kazala je Tahirović.

Posebno je istakla da je, kada je imenovana za urednicu Preporoda, što je, kako je kazala, bila izuzetna čast i privilegija, uz ohrabrenje dobila i jednostavnu uputu o poštivanju načela vjere i profesije.

- Rijetkost je u našem poslu imati takvu slobodu u kojem je ideja i misija ispred svega. Uz zahvalnost Bogu, danas također želim zahvaliti i sadašnjem sazivu Redakcije, mojim kolegicama i kolegama, timu koji vrijedno i nesebično čuva i gradi ovaj naš emanet, našim autorima, saradnicima i svima koji su na bilo koji način u proteklih, sada već više od pola stoljeća doprinijeli da smo i danas tu. Također želim posebno zahvaliti i našim čitateljima koji su uz nas, koji nas smatraju svojim, koji nam vjeruju i koji su naša potpora i snaga. Preporodovih pola stoljeća je priča o takvoj vezi, koja traje i koja osigurava budućnost – poručila je Tahirović. (kraj)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.