A+ A A-

Kladanj: Proučena dova kod Djevojačke pećine

Kladanj: Proučena dova kod Djevojačke pećine

KLADANJ, 28. AUGUST 2022. (MINA) - U džematu Brateljevići, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kladanj, danas je proučena dova kod Djevojačke pećine, u prisustvu velikog broja vjernika i predstavnika  javnog, političkog i kulturnog života.

Današnji događaj je centralni dio ovogodišnje trodnevne manifestacije "Dova kod Djevojačke pećine 2022".

Izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini bio je dr. Ferid-ef. Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB).

Prenio je selame reisu-l-uleme i, između ostalog, ovom prilikom podsjetio da su priroda i ono što nas okružuje znakovi, ajeti Božiji. Ukazao je i na važnost zikra tumačeći ajet o lijepoj riječi (Kur'an, Ibrahim, 24-25.), kazavši kako se u tefsirima kaže da su najljepše riječi La ilahe ilallah.

- Prije svake dove učimo istigfar, tražimo oprost i tragajmo za svojim grijesima, a ne za grijesima drugih ljudi - poručio je dr. Dautović.

Dr. Sead Seljubac, izaslanik muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića, u svom obraćanju je podsjetio na značaj zikra i obnovu vjere spominjanjem imena Allaha, dž.š.

- U vrtlozima svakodnevice u kojima živimo duša poželi da ima neku formu u kojoj će se osjećati lijepo i blizu svome Gospodaru - zbog toga su nam posebni dragi ovakvi naši susreti - kazao je dr. Seljubac.

Dodao je da, "ukoliko želimo da ostanemo na Pravom putu onda je naša obaveza kao vjernika da se odazovemo pozivu Uzvišenog Allaha dž.š."

- To odazivanje je, ustvari, praktično življenje naše vjere - kazao je dr. Seljubac.

Glavni imam Medžlisa Kladanj Asim-ef. Esmić podsjetio je na značaj dovišta kod Djevojačke pećine.

- Dova i ovo dovište je izuzetno značajno za sve stanovnike naše općine i našeg medžlisa. Ovo je jedna oaza mira u kojoj mi očitujemo naše zajedništvo i našu spremnost da u budućnost koračamo stopama kojima su koračali naši prethodnici -kazao je Esmić.

Također, podsjetio je i da dovište kod Djevojačke pećine u Brateljevićima, poslije Ajvatovice, okupi najveći broj vjernika.

Zikr su učili imami MIZ Kladanj, a prigodan program izveo je hor učenika Behram-begove medrese iz Tuzle, a dovu na kraju programa proučio je dr. Sead Seljubac.

Manifestacija "Dova kod Djevojačke pećine 2022" počela je u petak 26. augusta poslije akšam-namaza učenjem mevluda, kelimei-tevhida i zikra u džamiji u Brateljevićima. U okviru manifestacije predstavljena je i izložba slika, te održana promocija knjige, biciklijada, susreti zavičajnih stvaralaca, malonogometni turnir i drugi kulturni i sportski sadržaji.

Dova kod Djevojačke pećine datira, prema nekim predanjima, čak više od 400 godina, a tradicionalno se uči posljednje nedjelje u mjesecu augustu. (kraj)