A+ A A-

Obilježena 30. godišnjica Medrese "Osman-ef. Redžović" u Visokom

 

Obilježena 30. godišnjica Medrese "Osman-ef. Redžović" u Visokom

VISOKO, 15. OKTOBAR 2022. (MINA) - Medresa „Osman-ef. Redžović“ u Visokom danas je povodom 30. godišnjice rada i postojanja organizirala Svečanu akademiju, otvorenje proširene i obnovljene školske zgrade i Vakifskog parka, te promociju više od 200 novih vakifa.

Svečanosti su prisustvovali reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dr. Spahija Kozlić, te brojni drugi gosti.

„Svjedočimo velikom jubileju, koji se u početku mnogima činio nemogućim. Sretni smo kada god ostvarimo neki rezultat, a kada kao narod i Zajednica ostvarimo nešto ovakvo, naša sreća se pretvara u ushićenje. Ovo što danas gledamo, nije došlo samo po sebi, nego iza ovog stoji ogroman trud i ljudska žrtva“, kazao je danas reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je istaknuo da je u Medresu ugrađeno mnogo vjerske svijesti, napora i želje, ali i sreće.

„Svi oni koji danas osjećaju sreću, mogu se nadati i sreći na budućem svijetu. Ponosni smo na vas, niste ostali po strani, nego ste se zapitali šta možete učiniti, kao što to i trebaju pravi muslimani. Neka naš fokus bude na izgradnji ljudi u ovim prostorijama, takva izgradnja je naša nasušna potreba i imperativ“, poručio je, između ostalog, reisul-ulema.

Dr. Enes-ef. Ljevaković je u dva mandata bio predsjednik Školskog odbora, tokom kojih je ostvarena većina uspjeha ove škole.

Obraćajući se na svečanosti, naglasio je kako je uspjeh Medrese, uspjeh Islamske zajednice u cjelini.

„Tokom prethodnih osam godina, Medresa se dodatno integrirala i afirmirala u svojoj sredini, kao i u Islamskoj zajednici. Ostvarila je zapažene uspjehe i postala prepoznatljiva po svome razvoju. Stekla je povjerenje učenika, roditelja, dobročinitelja, vakifa. Danas je u svakom segmentu uređenija, ljepša i bolja nego što je bila prije osam godina. Mnogo je znanja, truda i rada uloženo da bi se stiglo do ovog nivoa“, kazao je Ljevaković.

Medresa se nalazi na području Zeničko-dobojskog kantona, a u teritorijalnoj organizaciji Islamske zajednice pripada Muftijstvu sarajevskom. Prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, muftija sarajevski, ovih dana je imenovan za predsjednika Školskog odbora u novom sazivu.

„Čestitam reisul-ulemi Kavazoviću, direktorima Medrese, svim uposlenicima, učenicima, medžlisima Islamske zajednice Visoko i Gračanica, gradu, ali i onima koji ovu Medresu osjećaju u srcu. Vaš uspjeh nas čini ponosnim. Vjerujemo da će i u budućnosti Medresa biti svijetli primjer odgojno-obrazovne ustanove. Molim dragog Allaha da da snage da se ustraje u izgradnji vrijednosti koje su naš zalog uspjeha na ovom i na budućem svijetu“, kazao je muftija Grabus.

Direktor Medrese „Osman-ef. Redžović“ Dženan Handžić u svom obraćanju je istaknuo da je Medresa, po svim mjerljivim parametrima, 30. godišnjicu dočekala jača i veća nego ikad.

„Medresa je više od škole. Ona je dokaz da se Bošnjaci znaju i hoće ujediniti kada imaju cilj koji smatraju vrijednim i u koji vjeruju. Gravitaciono polje Medrese je privuklo ono najbolje u nama i među nama i uspjelo nadvladati sve naše unutrašnje podjele. Podigli smo zastave Medrese visoko, i ne mislimo nikada ići nazad“, kazao je direktor Handžić.

Prvi direktor Medrese bio je Džemal Salihspahić. Za osnivanje, izgradnju i razvoj ove ustanove je dao nemjerljiv doprinos.

„Moji snovi da u rodnom selu utemeljim i izgradim medresu i da ona raste pred mojim očima, ostvarili su se. Ovo čemu danas svjedočimo i radujemo se, uradila je ljubav, visoka islamska i patriotska svijest“, istaknuo je Salihspahić.

Medresa je kao javna ustanova u svome djelovanju tijesno vezana za Vladu i Ministarstvo za obrazovanje, nauku kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

„Čestitam vam na ovom važnom jubileju i hvala vam što činite ono što je najplemenitije i najodgovornije u zajednici -  voditi dječije duše. Od toga zavisi budućnost svake zajednice“, kazao je izaslanik premijera ZDK ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport dr. Spahija Kozlić

Ovom prilikom direktor Handžić dodijelio je jubilarna priznanja zaposlenicima koji rade u Medresi 20 i više godina: Safija Begić, Nedžad Agetović, Midhat Trebo, Amila Husić, Ejub Begić, Asim Lemeš, prof. Mujo Trako, prof. Fikret Trako, prof. Muhamed Mušinbegović, hfz. prof. Abdulkadir Kadrić, te mr. Fahrudin Memić.

Priznanje za višegodišnji doprinos razvoju i afirmaciji Medrese dodijeljeno je pomoćnicima direktora za nastavu i đački dom, mr. Ameli Numanagić i prof. Dženanu Rezakoviću, a uručio im je dr. Enes-ef. Ljevaković.

Zlatnu povelju, najviše priznanje Medrese koje se dodjeljuje pojedincima koji su svojim radom i rezultatima dali trajan doprinos razvoju i afirmaciji Medrese, ovogodišnjem dobitniku direktoru Dženanu Handžiću uručio je reisul-ulema Kavazović.

Na kraju programa otvoren je Vakifski park, a zvanice su imale priliku da obiđu obnovljenu i proširenu školsku zgradu. (kraj)