A+ A A-

St. Gallen: Održana 13. tradicionalna manifestacija "Noć uz GAM"

St. Gallen: Održana 13. tradicionalna manifestacija "Noć uz GAM"

ST. GALLEN, 25. FEBRUAR 2023. (MINA) - Džemat Gazi Alijin mesdžid (GAM) St. Gallen, Islamska zajednica Bošnjaka u Švicarskoj, večeras je održao 13. tradicionalnu manifestaciju "Noć uz GAM".

Programu su prisustvovali glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj Jasmin-ef. Demić, predsjednik  Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj Džemal Fišek, imam džemata GAM Sabahudin-ef. Sijamhodžić, predsjednik džemata Meho Šljivar, muftija sandžački hafiz Abdurrahman-ef.  Kujević, kao i brojni drugi gosti.

"Mi smo ovakvih manifestacija željni. Želim podijeliti i jedan događaj. Naime, prije neki dan smo dobili informaciju da su džematlije svog imama Sijamhodžića pohvalili reisul-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Kazano nam je i da je to prvi put da džematlije iz dijaspore na taj način pohvale imama. Na čast i na ponos nam je djelovanje ovog džemata", izjavio je glavni imam Demić.

Predsjednik Fišek je u svom obraćanju prisutnim ukazao na značaj zajedništva.

"Svjesni smo da smo generacija koja treba ispuniti preuzeti emanet od naših prethodnika. Kada se udružimo možemo mnogo. Večeras je, kao i svih prethodnih godina, mnogo emocija. Drago nam je da su s nama i predstavnici Media centra Islamske zajednice ", kazao je on.

Ova manifestacija, jedna od značajnijih u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Švicarskoj, organizirana je nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa.

"Kada je korona došla, pitali smo se kada ćemo ponovo biti u mogućnosti da se okupljamo na ovaj način. Radosni smo što smo ove godine nastavili sa svojom tradicijom. U predstojećim danima nas očekuje i veliki praznik domovine Bosne i Hercegovine, i večeras smo imali priliku da ojačamo ne samo vjerski, nego i patriotski plamen", kazao je Sabahudin-ef. Sijamhodžić.

Predsjednik džemata Meho Šljivar je naglasio da se ovom manifestacijom prisjećaju važnosti vakufa, ali i zahvaljuju vakifima koji su dali dio svojih imetaka za džemat.

"Manifestacija za nas kao džemat mnogo znači. Prvu manifestaciju smo održali 2008. godine i ona svake godine okupi preko hiljadu ljudi, ne samo iz našeg i drugih švicarskih džemata, nego i iz okolnih država. Ove godine promoviramo i projekat - gradnje nove džamije našeg džemata", izjavio je on.

Muftija Kujević, koji je ovom prilikom održao i prigodno predavanje, naglasio je da su džemati "najvažnije institucije kada je u pitanju naša dijaspora".

"Kada obilazimo našu dijasporu kažemo da su džemati Nuhove lađe - lađe spasa. Poruka svim našim ljudima jeste da moraju biti članovi svojih džemata, da njihova djeca moraju pohađati mekteb. Džemati, odnosno Islamska zajednica, su stožer oko kojeg se okuplja naš narod", poručio je muftija Kujević.

Prof. dr. Enver Imamović, arheolog i historičar, na manifestaciji je govorio o historiji Bosne. Učešće u programu uzeli su i Armin Muzaferija, Muamer-ef. Mustafić, kao i učenici mekteba džemata GAM.

Medijski pokrovitelj manifestacije je BIR televizija. (kraj)