A+ A A-

Radio BIR: Kur'an i hadis okosnice ramazanskog programa

Radio BIR: Kur'an i hadis okosnice ramazanskog programa

SARAJEVO, 19. MART 2023. (MINA) - Ramazanski program je naš najvažniji specijalni program i puno ljubavi, pažnje i truda uložimo da bi našim slušaocima ponudili kvalitetan i sadržajan program, te da bi Radio BIR i ove godine bio prvi izbor naših vjernih slušalaca. I činimo to tako već 15 godina - izjavila je za za Agenciju MINA glavna i odgovorna urednica Radija BIR Emira Musa.

Ramazanski program Radija BIR već devetu sezonu počinje sehurskim programom  "Zapostimo zajedno". Urednik i voditelj ovog pažnje vrijednog serijala je profesorica na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Zehra Alispahić.

Ovaj jedinstveni programski sadržaj koji se emitira uživo, dva sahata prije sehura, i ove godine ugostit će mnogo zanimljivih gostiju koji će govoriti o raznovrsnim i važnim temama.

„Prije devet godina, kada smo započeli ovu priču, bio je to veliki iskorak. Sadržaji su i rađeni i slušani iz srca i velike želje da se prave prirodni, ramazanski, sehurski mostovi između nas u studiju i brojne publike, koja je od prvog dana bila posebno vezana za ovaj program“, istakla je prof. Alispahić.

Ramazansko jutro će i ove godine uživo ponuditi mnogo informacija o ramazanskim  dešavanjima. Svakim radnim danom od 7.00 sati vrijedna ekipa voditelja Radija BIR koju čine Alma Hadžić, Nedžad Abdić, Tarik Dautović, Nadira Hurem, Merima Uzunalić i Amina Kahriman će se potruditi da i ovaj dio programa ne iznevjeri očekivanja slušalaca.

U okviru Ramazanskog jutra bit će realizirane, između ostalog, i dvije rubrike. Prva je "Priče iz dijaspore" u kojoj će biti predstavljeni zanimljivi ljudi i zajednice diljem svijeta, čime će se doprinijeti jačanje džemata s dijasporom. Također, u već tradicionalnoj rubrici "Naši ramazanski dani" bit će vođeni razgovori s predstavnicima institucija Islamske zajednice (IZ) i imamima na terenu, te slušaocima prenijeti najvažnije ramazanske informacije iz cijele BiH.

„Naš najvažniji projekat koji smo pripremili premijerno za ovaj ramazan jesu čak dvije nove mukabele. U produkciji Media centra Islamske zajednice snimljeno je cjelokupno audio učenje Časnog Kur'ana u interpretaciji profesora Kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi hafiza Mesuda-ef. Đulovića. Snimanje ove mukabele trajalo je dvije godine. Autor i producent ovog projekta je Mirsad Ovčina. Također, za potrebe Televizije BIR, ove godine je snimljena još jedna mukabela u kojoj učestvuju naši mladi učači Kur'ana. Ovu mukabelu, u audio verziji, će moći pratiti i slušaoci Radija BIR. Producent ove mukabele je bio profesor na Fakultetu islamskih nauka hafiz Abdulaziz Drkić“, kazala je urednica Musa.

Kako su Kur'an i hadis okosnice lijepe vjere islama, osim ove spomenute dvije mukabele, Radio BIR je za svoje slušaoce premijerno priremio i audizaciju Muslimove zbirke hadisa u prevodu prof. Šefika Kurdića. Audizaciju je uradio Nedžad Abdić. 

„Kao i prethodne godine, kada se saradnja s TV BIR na realizaciji dijelova ramazanskog programa pokazala korisnom i plodonosnom i ove godine smo zajedničkim snagama uradili tri projekta. Naš centralni program je serijal emisija "Poruka vjere poruka dobra", a riječ je zaista o jedinstvenom projektu koji će, nadamo se, u edukativnom smislu, što i jeste naša misija, ponuditi našim slušaocima i gledaocima postulate, promišljanja, konstruktivni dijalog o našoj lijepoj vjeri. Kroz serijal će nas voditi Amina Svraka, Belma Bešlić i Dženan Handžić“, najavila je Musa.

Serijal "Moj ramazan" su prethodne godine slušaoci Radija i gledaoci Televizije BIR prepoznali kao vrijedan programski sadržaj, pa je donesena odluka da i ovaj serijal ponovo nađe mjesto u programskoj šemi. Oba ova serijala producentski zaokružuje Amela Jordamović.

Muzički urednik Mirsad Ovčina je pripremio serijal "Hej ašici" uz koji će slušaoci uz priču i duhovnu muziku napojiti dušu nakon iftara. Voditelji ovog serijala su Nadira Hurem i Zejid Šoto.

„Naš iftarski program i ove godine uređuje Merima Uzunalić. Mnogo lijepih rubrika je pronašlo mjesto u našem iftarskom programu. Izdvojit ćemo saradnju sa studentima Fakulteta islamskih nauka, koji su za svaku noć proučili po jedan odlomak iz Kur'ana Časnog i rubriku "Proljeće srca moga", u kojoj nam je gošća prof. Sumeja Fidani. Ovu rubriku uređuje Alma Hadžić“, dodala je urednica Musa.

Za najmlađe slušaoce ove godine je, u saradnji sa Upravom za vjerske poslove i dr. Enesom Svrakom koji je nosioc ovog projekta, pripremljen Ramazanski kviz za polaznike mektepske pouke.

Kviz je zatvorenog tipa, a učesnike delegiraju medžlisi Islamske zajednice. Riječ je o najboljim polaznicima mektepske nastave u protekloj godini. Za pobjednike kviza su obezbijeđene vrijedne nagrade. I ove godine kviz će voditi hafiza Mubina Suljić. Također, za naše najmlađe je spremna i kampanja u okviru koje će moći pisati priče, pjesme, crtati ili snimiti audio ili video sadržaj kojim iskazuju lične osjećaje i dojmove o ramazanu. 

„Zaista je mnogo sadržaja i ja se nadam da nisam nešto ili nekoga izostavila. Teško je sve i pobrojati, a kamo li realizovati. Ali, kako je ramazan i mjesec Allahove milosti, ta milost koja se spusti na sve nas nam nekako omogući da svake godine realizujemo sve ono što smo planirali. Nadam se da će to biti i ove godine i da će Radio BIR obveseliti srca, donijeti smiraj i ispuniti duše naših slušalaca“, poručila je glavna i odgovorna urednica Radija BIR Emira Musa. (kraj)