A+ A A-

Banja Luka: Obilježena 30. godišnjica rušenja Ferhadije

Banja Luka: Obilježena 30. godišnjica rušenja Ferhadije akademijom "Sjećanje na rušenje Ferhadije i ostalih banjalučkih džamija"

BANJA LUKA, 7. MAJ 2023. (MINA) - Povodom 30 godina od rušenja Ferhat-pašine džamije, a u okviru manifestacije "Dani džemata i džamija", u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci danas je održana akademija "Sjećanje na rušenje Ferhadije i ostalih banjalučkih džamija".

Akademiju je organiziralo Muftijstvo banjalučko, u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka i banjalučkom Medresom "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić".

Akademija je počela izložbom o banjalučkim džamijama, na kojoj je prikazan izgled džamija kroz historiju i danas. Izveden je i prigodni program, a uvodni referat o temi "Zašto su ih rušili?" održao je banjalučki muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović.

Muftija Abdibegović je ovom prilikom istakao kako 30 godina od rušenja svih 16 banjalučkih džamija, svaki put iznova, budi tužna sjećanja, bolna osjećanja i jake emocije.

- Jedna osjećanja su kod onih koji su ih posjećivali, gradili, obnavljali i koristili, a druga sjećanja, ako se sjećaju, kod onih koji su ih planski, sistematski i organizovano rušili, te njihove ostatke odvozili na obližnje deponije - kazao je muftija Abdibegović.

Naglasio je da su džamije Božije kuće, te da je ono što je Božije, sveto.

- U sveto se gleda, ono se ne dira, sveto se ne ruši, sveto se ne skrnavi, jer ono zna svetošću uzvratiti teškom patnjom, bolom i iskušenjem. Ko ga narušava, lanet olsun - poručio je, između ostalog, muftija banjalučki.

Bahrudin Čolo, predstavnik Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kazao je da se aktivnostima u okviru manifestacije "Dani džemata i džamija" želi sačuvati sjećanje na porušene džamije širom Bosne i Hercegovine.

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ima obavezu i emanet da brine o našim džamijama. Džamija je institucija kojom se oblikujemo, a džemat forma kroz koju djelujemo - kazao je Čolo i dodao kako svi moramo što više raditi na obilježavanju značajnih datuma, među kojima je i ovaj dana, 7. maj, Dan džamija.

Manifestacija je popraćena programom kojeg su izveli imami Medžlisa Banja Luka, koji su nabrojali sve porušene, ali i obnovljene banjalučke džamije. Učenici banjalučke Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" su upotpunili program učenjem ilahija.

Na kraju programa proučen je Jasini-šerif i hatma dova šehidima i rahmetli Muratu Badiću, Cazinjanu koji je ubijen 7. maja 2001. godine prilikom postavljanja kamena temeljca za obnovu Ferhadije.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini 7. maj obilježava Danom džamija. To je dan sjećanja na 1993. godinu, kada je u Banjoj Luci do temelja porušena džamija Ferhadija, jedna od najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini.

Ferhadija je obnovljena i svečano otvOrena 7. maja 2016. godine, a svake godine na ovaj datum, Dan džamija bude obilježen nizom događaja, kako u gradu na Vrbasu, tako i u cijeloj domovini. (kraj)