A+ A A-

Dani vakufa: Predstavljena monografija "Vakufi na području MIZ Livno"

Dani vakufa: Predstavljena monografija "Vakufi na području MIZ Livno"

LIVNO, 15. MAJ 2023. (MINA) - U okviru manifestacije "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini" koju organizuje Vakufska direkcija danas je u Livnu održana promocija monografije "Vakufi na području MIZ Livno".

Suorganizatori promocije su Muftijstvo mostarsko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Livno, a održana je u sali "Preporoda" u Livnu.

Tokom ovog programa, prvi je govorio hafiz dr. Elvir Duranović, naučni saradnik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, koji se,  u znaku jasnijeg razumijevanja tematskog okvira ove monografije, osvrnuo na odnos prema vakufu nakon odlaska Osmanlija kada je i zaživjela institucija vakufa u Bosni i Hercegovini.

„Značajno je razumijevati uticaj različitih okolnosti na vakufsku imovinu i načine na koje je ona dijelila sve ono što možemo nazivati sudbinom Bošnjaka“, kazao je dr. Duranović.

Dževad-ef. Hadžić, šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice, a nekadašnji glavni imam ovog medžlisa, podijelio je s prisutnima detalje koji se odnose za proces povratka i obnove vakufa na ovom području.

„Ovo djelo je važno kao što je važan i svaki vakuf na području ovog medžlisa. Naši dobri prethodnici su ih ostavili u amanet nama da bismo ih koristili, ali i da bismo ulagali sebe i svoj imetak u njihovo održavanje i korištenje“, kazao je efendija Hadžić.

Kako je pojasnio, priprema i objavljivanje ove monografije je jedan od ciljeva koje je postavio dok je obnašao dužnost glavnog imama MIZ Livno.

„Kao ciljeve sam postavio proces obnove svih vakufskih objekata, potom paralelno sa obnovom džamija obnoviti i džemat sa akcentom na mlade i djecu, te izraditi monografiju o vakufima gdje bismo objedinili sve postojeće vakufe i one koji su oduzimali ili nestajali“, prisjetio se efendija Hadžić.

Promociji su prisustvovali i autori monografije mr. Elmedin Avdibašić i mr. Dženan Rahmanović.

Predstavljajući sam proces pripreme podataka i pisanja, Rahmanović je kazao kako je ovaj autorski projekat sa sobom nosio specifične izazove, te da je posebno zadovoljstvo svjedočiti njegovom predstavljanju javnosti.

„Monografija sadrži podatke o vakufskim nekretninama na području Livna. Brojne su specifičnosti ovog područja. Jedna od njih je činjenica da je Livno kao grad ostao upamćen kao drugi u Bosni i Hercegovini po broju potkupolnih džamija u Bosni odmah nakon Sarajeva“, kazao je mr. Rahmanović.

Govoreći o sadržaju ovog djela, autor Avdibašić ga je opisao kao bliskog čitaocima u širem društvenom smislu.

„Knjiga govori o vakufima i vakifima, ljudima koji su generacijama bdjeli, radili i rade na unapređenju vakufa. Namjera nam je bila predstaviti vakufe na način koji će biti blizak svim čitaocima, od vjerskih, službenika, preko mutevelija i džematlija, do svih drugih koji vole vakufe i smatraju da imaju konkretne prijedloge za njihovo unapređenje“, istakao je mr. Avdibašić.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Senaid-ef. Zajimović je rekao da je predstavljeno djelo već peta monografija o vakufima u Bosni i Hercegovini.

„Namjera Vakufske direkcije je da za svaki grad uradimo monografiju koja će svjedočiti o ljudima, njihovom imetku i uvakufljenjima zahvaljujući kojima su nastajali i gradovi. Težak je to i zahtjevan posao koji je počela ova generacija entuzijasta, a vjerujem da će je naredne generacije nastaviti i dovršavati“, kazao je direktor Zajimović.

Monografija "Vakufi na području MIZ Livno" je prva publikacija o ovoj tematici i doprinos kolektivnom pamćenju i tačnim historijskim činjenicama. (kraj)