A+ A A-

Okruglim stolom "Izazovi u procesu upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom" završeni "Dani vakufa 2023"

Dani vakufa: U Mostaru održan okrugli sto "Izazovi u procesu upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom"

MOSTAR, 18. MAJ 2023. (MINA) - U Mostaru je danas održan okrugli sto "Izazovi u procesu upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom", čime je okončana manifestacija "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini" koju je organizirala Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Suorganizatori okruglog stola su Muftijstvo mostarsko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Mostar, a prisutne je u svojstvu izaslanika reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini poselamio Mensur Karadža, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ.

„Ovo je prava tema za razgovor o vakufima, kao što je i Mostar pravi prostor za to. Odnos prema Vakufskoj imovini je dat Ustavom Islamske zajednice koji nas obavezuje. Tu je, između ostalog, propisano da vakufskom imovinom upravlja Vakufska direkcija, te da se prilikom tog upravljanja vodi računa o onome što je vakif precizirao vakufnamom“, rekao je Karadža.

Ovom prilikom se osvrnuo i na nekoliko pravnih odrednica vakufske imovine.

„Vakufskoj imovini treba pristupati s pažnjom dobrog domaćina, a dobar domaćin zna vrijednost, stanje i svrsishodnost imovine. Iako se Islamska zajednica nominalno tretira kao vlasnik vakufske imovine, riječ je o posrednom vlasništvu, budući da su pravi vlasnici oni za čije je potrebe imovina uvakufljena, to jeste oni koji su krajnji korisnici tog općeg dobra“, istakao je Karadža.

Muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović je uz uvodno obraćanje tematizirao stanje vakufa i izazove u upravljanju i raspolaganju vakufskom imovinom na području muftiluka mostarskog.

„Brojne specifičnosti karakteriziraju Mostarsko muftijstvo. Riječ je o geografski razuđenom prostoru, a brojni su i izazovi sa kojima se susrećemo pri organizaciji vjerskog života. Od davnina je na ovom prostoru prepoznatljiva bogata kulturna baština. U novije vrijeme, ovaj prostor je poznat po novim vakufskim objektima i inovativnom pristupu vakufskoj imovini“, kazao je muftija Dedović.

Značaj održavanja vakufskih objekata je ocijenio posebno značajnom, jer oni mogu i trebaju biti važna javna adresa Bošnjaka određenog prostora, te bitni za jačanje vjerskog i nacionalnog identiteta, te konačno i zamah poslovnom životu.

Okrugli sto je imao i svoju praktičnu dimenziju, pa je u okviru njegovog protokola dodijeljeno priznanje za izuzetan doprinos zaštiti i unapređenju vakufske imovine i za dvije decenije volonterskog rada na mjestu predsjednika MIZ Ljubuški. Priznanje je dodijeljeno Muminu Elezoviću. 

Direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović je govorio o temi "Status vakufa u BiH - aktuelnosti i izazovi". Ocijenio je da se teme današnjeg okruglog stola mogu razumijevati kao problemi, preporučivši da im je bolje pristupati kao izazovima na koje treba adekvatno odgovoriti.

„Mi iz Vakufske direkcije smo sretni i zadovoljni da imamo priliku organizovati manifestaciju kojom podsjećamo na značaj i ulogu vakufa u nastanku bosanskohercegovačkih gradova“, istakao je dr. Zajimović.

Uz osluškivanje društvenih potreba i truda da se na njih odgovori, manifestacijom se nastoje poslati određene poruke različitim društvenim instancama.

„Pored toga, našim programima nastojimo podsjetiti na obavezu zakonodavnih i izvršnih vlasti da donesu zakon o restituciji i isprave historijsku nepravdu koja je nanesena, ne samo vjerskim zajednicama, nego i drugim pravnim licima“, rekao je direktor Zajimović.

U okviru okruglog stola, o spomenutoj temi su, kroz elaboraciju konkretnih pitanja, iz vlastitih naučnih i iskustvenih perspektiva govorilli Edhem Bičakčić, Seid-ef. Smajkić, mr. Džafer Alić, mr. Dino-ef. Maksumić i Huso Salihović.

Kako je naglašeno tokom pojedinih izlaganja, namjera je da ovaj okrugli sto bude doprinos uvidu u današnje stanje vakufske imovine, potom utvrđvanju smjernica za djelovanje na planu stavljanja vakufske imovine u višekorisnu funkciju, te utvrđivanju smjernica za rješavanje urgentnih vakufskih pitanja. (kraj)