A+ A A-

Hutba muftije Fazlovića o značaju rada Agencije za certificiranje halal kvalitete: Primjer koji treba ojačati svijest o nezamjenjivoj ulozi institucija

Hutba muftije Fazlovića o značaju rada Agencije za certificiranje halal kvalitete: Primjer koji treba ojačati svijest o nezamjenjivoj ulozi institucija

SARAJEVO, 19. MAJ 2023. (MINA) - Osnivanje i razvijanje Agencije za certificiranje halal-kvalitete je istaknuti primjer koji treba da nas učvrsti i ojača u našoj spoznaji i svijesti o nezamjenjivoj ulozi institucija - poručeno je u hutbi Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini koja je danas pročitana u svim džamijama, a čiji je autor muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Muftija Fazlović hutbu je kazivao u tuzlanskoj džamiji "Kralj Abdullah", ukazavši da znača misije koju u našem vremenu ostvaruje Agencija za certificiranje halal kvalitete.

Ova ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osnovana je 2006. godine, s nadležnostima za halal-certificiranje proizvoda i usluga, te edukaciju, savjetovanje i promociju u okviru halala.

- Agencija  tokom ovog mjeseca provodi zapažene vjersko-kulturne, edukativne, naučne i privredne aktivnosti. Održavanjem Sedmice svjesnosti o halalu, sudjelovanjem u organizaciji trećeg Sarajevo halal-sajma, promocijama vlastitog izdanja pod naslovom Halal-kvalitet - koncept i standardizacija, prve publikacije ove vrste kod nas, te organizacijom Kongresa o halal-kvaliteti, prvog međunarodnog naučnog skupa u Bosni i Hercegovni o pitanjima halala, svjedočanstva su uspješnog razvoja i dostignutih širokih mogućnosti djelovanja ove institucije - kazao je muftija Fazlović.

Ocijenio je da se ova ustanova Islamske zajednice razvila i profilirala u prestižnu instituciju, te da je danas njena uloga veoma zapažena i integrirana u internacionalnu mrežu organizacija sa specifičnim djelovanjem u području halala.

- U okvirima njezine rasprostranjene misije angažirani su ugledni naučnici, kao i veći broj stručno osposobljenih lica za postupak i procedure certificiranja halal-kvalitete - naveo je muftija. 

Citirajući hadis "Ko u islamu uvede lijep običaj (ustanovi vrijednu praksu), imat će za to nagradu, kao i nagradu onih koji ga budu slijedili, a da im se njihova nagrada neće nimalo umanjiti", muftija Fazlović je naveo da on "nadahnjuje i snažno pokreće pojedince i generacije muslimana da snagom svoje misli, znanja i shvatanja povijesnih okolnosti, primjenjuju nove metode i uspostavljaju ustanove kako bi se po moralnim načelima i propisima Allahove vjere što dosljednije usmjeravao i organizirao život u ljudskoj zajednici".

- Navedenu poruku je Muhammed, alejhi selam, uputio povodom udjeljivanja sadake od strane grupe ashaba za potrebe ljudi iz jednog plemena koji su se pred njim pojavili bosi i u pocijepanoj vunenoj odjeći. Zapravo, kazao ju je neposredno nakon što je jedan ensarija došao s punim zavežljajem koji je jedva nosio u rukama i priložio ga kao svoje dobročinstvo. Njega su slijedili ostali ljudi, tako da se ubrzo prikupila značajna količina hrane i odjeće iz koje su se mogle zadovoljiti cjelokupne potrebe onih kojima je pomoć bila namijenjena. U predaji se navodi da je u tom trenutku lice Allahovog poslanika, alejhi selam, sijalo kao da je pozlaćeno a potom je izrekao hadis u kojem su, i ranije navedene, riječi: 'Ko u  islamu uvede lijep običaj (ustanovi vrijednu praksu)...' - naveo je muftija.

Dodao je da je smisao pouke u činu darežljivog ashaba ensarije i svih drugih koji su ga slijedili imao takvu vrijednost da je Muhammed, alejhi selam, svom ummetu ostavio riječi u čijem razumijevanju je moguće pronaći naputke s općim i dalekosežnim značenjima.

- Ovaj plemeniti ashab, pronicljiv i dalekovid, shvatio je da su potrebe grupe beduina doista velike i da oni dolaze iz krajnje siromašnog plemena, te je svojim primjerom pokazao da je neophodno pružiti takvu pomoć kojom bi se trajnije popravilo njihovo stanje, a u tome su ga slijedili ostali prisutni ashabi. Prema širem tekstu ove predaje, Allahov Poslanik i vjerovjesnik, alejhi selam, najprije je u ovoj situaciji podučio i opomenuo svoje savremenike kur'anskim ajetima, među kojima je i sljedeći: 'O vjernici, Allaha se bojte i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio. I Allaha se bojte, jer On dobro zna šta radite.' Kada su časni ashabi svojim izdašnim dobročinstvom potvrdili da su ispravno shvatili, kako savjete svog plemenitog učitelja tako i trenutne okolnosti, onda je Poslanik, alejhi selam, navedenim hadisom, uspostavio pravilo o trajnoj nagradi za djelo koje predstavlja dugoročno i sveobuhvatno rješenje. U modernoj društveno-povijesnoj praksi se takvim djelima često daju obilježja institucije - kazao je muftija.

On je naglasio da je, sagledavajući respektabilne rezultate koje je Agencija za certificiranje halal kvalitete do danas postigla u svom ukupnom djelovanju, osnovano hadisku poruku o neprekidnoj nagradi povezati s doprinosima utemeljitelja ove ustanove Islamske zajednice i svih pojedinaca i timova koji su je predano razvijali.

- I ranije su naši imami i muderrisi objašnjavali propise u područjima halala, posebno o halal-ishrani. Međutim, Islamska zajednica je u novije vrijeme ostvarila veliki uspjeh, osnivajući ustanovu koja je u mogućnosti da cjelovito i sistemski tumači islamska učenja i odredbe o relevantnim pitanjima halala, kao i da primijeni savremene metodologije u definiranju standarda i prezentiranju halal-kvalitete - istaknuo je muftija Fazlović.

Akcentirao je da je u radu i djelovanju Agencije uspostavljen kontinuitet i kvalitet, što osigurava daljnji progres i neophodna rješenja u skladu s potrebama vremena.

- Stoga smo uvjereni da se kontinuirana nagrada za ustanovljenu vrijednu praksu u islamu koju je naš poslanik Muhammed, alejhi selam, jasno postavio i utvrdio, proteže i na sve one koji u ime Allaha, dželle šanuhu, osnivaju, grade i razvijaju institucije, a jedna od njih je svakako Agencija za certificiranje halal kvalitete - zaključio je muftija Fazlović. (kraj)