A+ A A-

Završena manifestacija "Dovište Ključ": Čuvati domovinu, vjeru i tradiciju

Završena manifestacija "Dovište Ključ": Čuvati domovinu, vjeru i tradiciju

KLJUČ, 28. MAJ 2023. (MINA) - Centralnim programom na Starom gradu u Ključu danas je završena još jedna tradicionalna kulturno-vjerska manifestacija “Dovište Ključ“, manifestacija kojom se obilježava dolazak islama na ove prostore.

Program je počeo okupljanjem ispred Gradske džamije, obilaskom Šehidskog mezarja u Ključu, učenjem Jasina i poklanjanjem hatme šehidima Ključa, nakon čega su se imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Ključ kao i pristigli konjanici, noseći bajrake, uputili prema Starom gradu Ključ.

U okviru programa posjetili su i turbeta šehida iz ranog doba Osmanskog Carstva čija imena se ne mogu sa sigurnošću znati.

Programu je prisustvovao i izaslanik muftije banjalučkog mr. Admir-ef. Blitović, koji je govorio o ustrajnosti obilježavanja ove manifestacije.

„Nadam se da ćemo se okititi osobinom istikameta, odnosno ustrajnosti, i nastojati postići krajnji cilj, a to je zadovoljstvo Allaha dž.š. Svjedoci naše ustrajnosti su naše džamije, tekije, naše medrese, naši bijeli nišani i naša domovina. Mi moramo nastaviti ustrajavati na tom putu, jer je to jedini način opstanka nas i naše zemlje“, kazao je efendija Blitović.

Glavni imam Medžlisa Ključ Ermin-ef. Vučkić naglasio je da ova manifestacija ima za cilj sjećati se na one čijom zaslugom je islam došao na ove prostore, ali i na naše najbolje sinove, naše šehide, koji su dali živote za domovinu.

„Koliko god nam je važno sjećati se sultana Mehmeda Fatiha, čija vojska je došla ovdje i donijela islam, toliko nam je važno sjećati se na naše šehide, koji su ono najvrednije dali za državu Bosnu i Hercegovinu. Naše je da to njegujemo, čuvamo i obilježavamo“, kazao je efendija Vukčić.

Vjernici iz Ključa, ali i pristigli gosti iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, rado posjećuju dovišta u našoj zemlji. Sretni su što se jedna ovakva manifestacija realizuje u Ključu.

„Dolazim svake godine ovdje na Stari grad, i ovo je naše, bošnjačko. Sve dok sam živ, posjećivat ću ovu manifestaciju“, kazao je Hamid Krantić iz Ključa. 

Podrška Opštine Ključ ovoj manifestaciji, ni ovoga puta nije izostala. Njen načelnik Nedžad Zukanović, kazao je kako je dužnost danas biti ovdje.

„Medžlis Islamske zajednice Ključ jedan je od najaktivnijih na području našeg kantona, i rad našeg medžlisa je naš svijetli primjer. Mi moramo ustrajati u našoj misiji, a to je graditi bolju Bosnu i Hercegovinu, a u isto vrijeme sjećati se na naše šehide i sve one koji su nam donijeli slobodu“, poruke su načelnika Zukanovića.

Prigodan program koji se sastojao od učenja odlomaka iz Kur'ana, ilahija i recitacija, izveli su učenici Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" iz Banja Luke, a klanjanjem podne-namaza i učenjem tradicionalne dove završena je ovogodišnja manifestacija "Dovište Ključ".(kraj)