A+ A A-

Sarajevo: Otvorena izložba "Tarikatski tadževi"

Sarajevo: Otvorena izložba "Tarikatski tadževi"

SARAJEVO, 3. JUNI 2023. (MINA) - Izložba "Tarikatski tadževi", autora prof. dr. Ćazima Hadžimejlića otvorena je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Izložba je dio programa obilježavanja 45 godina od osnivanja Tarikatskog centra u Bosni i Hercegovini.

- Ovo je specifična izložba, a oči će vam same više vidjeti nego vam možemo kazati. Ovo je prva ovakva izložba na postoru Balkana, koja prikazuje tadževe. Prikazali smo malo toga, 12 tarikata, 12 tadžova, tadžovi predsjednika Tarikatskog centra. Izloženi su i tadževi stari po nekoliko stotina godina - kazao je autor Hadžimejlić.

On je zahvalio reisul-ulemi Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na podršci u obilježavanju ove godišnjice Tarikatskog centra.

Prisutnim se obratio i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice hafiz dr. Mensur-ef. Malkić.

- Početkom maja ove godine smo upravo na ovom mjestu otvorili manifestaciju 'Dani džemata i džamija', izložbom kojom smo prikazali džamije koje su Bošnjaci izgradili u Istanbulu. Bošnjaci su gradili džamije od Mašrika do Magriba, i danas ih grade. Ali, ono što je najvažnije, Bošnjaci grade džamije u svojim srcima. Tom izložbom smo prikazali i Ferhadiju, koju su uništili neprijatelji. Danas smo uspravni i ponizni samo Gospodaru, mi imami sa ahmedijama, a šejhovi s tadžovima. Uspravna je i Ferhadija. Otvaranjem ove izložbe zatvaramo manifestaciju 'Dani džemata i džamija'n - kazao je Malkić, koji je izložbu proglasio otvorenom.

Izložba će biti otvorena do 8. juna. (kraj)