A+ A A-

Na godišnjicu rođenja: Održana premijera filma o Hasanu Čengiću

 Na godišnjicu rođenja: Održana premijera filma o Hasanu Čengiću

SARAJEVO, 30. AUGUST 2023. (MINA) - Media centar Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini večeras je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu predstavio dokumentarni film o Hasanu Čengiću, autora Rabije Arifović i Maida Dizdarevića.

Premijera je održana na godišnjicu rođenja rahmetli Hasana Čengića, a u prisustvu članova porodice, prijatelja i saradnika.

Ovom prilikom prisutnim se prigodno obratio reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema 2.JPG - Na godišnjicu rođenja: Održana premijera filma o Hasanu Čengiću

- Naš Media centar, tačnije dvoje mladih ljudi, uposlenika Media centra, koji su - zašto to ovdje ne reći - bili studenti profesorice Fahire Fejzić-Čengić, supruge našeg rahmetli Hasana, uradili su dokumentarni film o Hasanu Čengiću, čijoj premijeri večeras prisustvujemo.

Ovo je skroman, ali vrijedan pokušaj da se na ovaj način sačuvaju, prije svega naša svjedočenja, kao i fakti, o Hasanu Čengiću i njegovom iznimno bogatom i dinamičnom životu.

Kao muslimani svjesni smo da je sve na ovom svijetu prolazno, a da veliko ljudsko djelo traje dugo i održava se u pamćenju. Samo onaj koji u vjeri živi i promiče dobro među ljudima, bit će zadovoljan svojim trudom i svojim zalaganjem; i radovat će mu se - u Danu u kome ništa osim djela neće vrijediti - kazao je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Direktor Media centra dr. Muamer Tinjak naglasio je da je premijera filma "o izvanrednom čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u našoj zajednici, poseban trenutak u radu Media centra Islamske zajednice".

Muamer Tinjak.JPG - Na godišnjicu rođenja: Održana premijera filma o Hasanu Čengiću

- Prije svega, želim istaknuti da je ovaj film plod vlastite produkcije Media centra Islamske zajednice i da su na projektu radili mladi autori, naše vrijedne kolege Maid i Rabija.

Ovu činjenicu posebno želim naglasiti, jer je rahmetli Hasan Čengić posebnu pažnju posvećivao radu s mladima. On se rado s njima družio, educirao ih, podržavao i pratio kroz profesionalne karijere.

Ovaj film je, stoga, i svojevrstno sjećanje njegovom kontinuiranom zalaganju za obrazovanje i prosperitet mladih - izjavio je direktor Tinjak.

On je ovom prilikom zahvalio reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću na podršci koju je pružio tokom realizacije ovog projekta, ali i ukupnoj podršci koju pruža Media centru Islamske zajednice u BiH.

Film govori o nekim od najznačajnijih faza života ovog istaknutog Bošnjaka - od njegovog školovanja, hapšenja u "Sarajevskom procesu", ulozi u osnivanju Stranke demokratske akcije, ulozi u odbrani od agresora na Bosnu i Hercegovinu, do djelovanja unutar Islamske zajednice.

Dizdarević Maid.JPG - Na godišnjicu rođenja: Održana premijera filma o Hasanu Čengiću

- Cilj ovog dokumentarnog filma jeste, prije svega, ispričati priču o Hasanu Čengiću, prikazati neke manje poznate dijelove njegovog života, iskušenja i terete koje je nosio sa sobom, ali pokazati i veliki doprinos koji je dao ovom narodu, a o čemu je malo ili nimalo govorio. Također, cilj ovog dokumentarnog filma jeste potaknuti ljude koji se bave ovim poslom, da počnu raditi na promociji naših historijskih ličnosti, historijskih činjenica i događaja naše zemlje, koji su itekako važni za generacije koje dolaze - kazao je jedan od autora filma Maid Dizdarević.

U filmu, između ostalih, govore reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, Rifat Fetić, Fahira Fejzić-Čengić, Edhem Bičakčić i drugi.

- O ljudima nesalomivog duha, nevjerovatne energije i radnog elana, o ljudima koji samo pred Jedinim skrušeno se saginju - sve riječi su slabe. Naime, ponešto i kažu, ali većinu ne obujmaju. Riječi nam uvijek trebaju.

O Hasanu se uvijek govorilo. I imalo šta kazati. Tako će i biti dok traje naša duša bošnjačka - kazala je Fahira Fejzić-Čengić, supruga rahmetli Hasana Čengića.

Dodala je da su "neki ljudi tiho živjeli i radili, a glasovi njihovih života i djela će se dugo čuti".

Fahira Čengić.JPG - Na godišnjicu rođenja: Održana premijera filma o Hasanu Čengiću

- Kao najuža porodica, potpuno smo tome svjedočili i dan-danas svjedočimo. Tik uz njega često je nastajala historija. Mnoge njene stranice tek će biti otvorene, i tek će činiti ono što ovdje volimo nazvati bejan. Volio je ovaj derviški stih: Golema je merteba od Zemlje do neba. A mi u ovom stihu pronalazimo njegov životni učinak. Kod Bošnjaka dok su živi, slabo ih se poznaje i ukazuje im se čast, a kad tih vrijednosti Bošnjaci postaju svjesni, čaša se već razbila. Tako često svaka generacija počinje iznova.

Bilo bi lijepo da i knjiga ‘Lav bosanski’ i film ‘Hasan’ budu dobra lekcija i korisna uputa generacijama koje dolaze da iz njih mnogo uče i nastavljaju tamo gdje su prethodnici - preci stali, a ne počinju vazda ponovo ispočetka.

Učimo jedni o drugima, bavimo se sobom, iznalazimo mudrost svuda oko sebe, učimo od živućih velikana kojih odista imamo - poručila je Fejzić-Čengić.

Iz Media centra Islamske zajednice su najavili da će nakon večerašnje premijere, dokumentarni film "Hasan" biti prikazan u programu BIR televizije u petak, 1. septembra, u 20.00 sati. (kraj)