A+ A A-

Otvorenje izložbe "Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne" 11. oktobra u Sarajevu

Otvorenje izložbe "Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne" 11. oktobra u Sarajevu

SARAJEVO, 1. SEPTEMBAR 2023. (MINA) Nakon više od dvije godine marljivog rada i priprema, Sarajevo će biti domaćin jedne od najznačajnijih izložbi u regiji i Evropi, kolosalnog projekta "Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne", koji realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Izložba će biti otvorena 11. oktobra i predstavlja rezultat iscrpnog rada koji je okupio brojne umjetnike, kustose, stručnjake i istaknute saradnike iz različitih oblasti.

Na svečanom otvorenju izložbe očekuje se prisustvo brojnih značajnih gostiju iz svijeta umjetnosti, religije, kulture i politike. Značaj ove izložbe nije promakao ni mnogim svjetski poznatim gostima koji su već potvrdili prisustvo svečanom otvaranju.

U okviru izložbe bit će održan i niz pratećih događaja i programa, kao što su paneli, radionice i predavanja, koji će omogućiti posjetiocima da se dodatno približe izloženim djelima, stvaralaštvu, baštini i vrijednostima muslimana u Bosni i Hercegovini i regionu, te da dublje razumiju kontekst i njegov značaj u svjetskoj kulturnoj baštini.

Nakon Sarajeva, izložba će biti predstavljena i u drugim regionalnim i evropskim centrima.

Multimedijalni projekat "Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne" tematizira i interpretira otvorenost, dinamičnost, vedrinu, jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno nasljeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i doprinose bosanskih svjetova islama.

Budite spremni da budete dio jednog od najznačajnijih kulturnih događaja koji će obogatiti Bosnu i Hercegovinu i Evropu, te proslaviti bogatu baštinu, kreativnost i vizionarski duh muslimana Bosne i Hercegovine!

Oglašavanje projekta uključivat će i performans, a u fokusu promocije, kao izražajno sredstvo, poruka i poziv, bit će ogledala.

Prva sekcija izložbe "Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne" nosi naziv "Evropa u ogledalu Bosne".

- Izložba je, po sebi, poziv i Evropi da se ogleda u ogledalu Bosne. O kakvom se performansu radi, javnost će biti upoznata u narednom periodu, a također, bit će otvorena mogućnost i da građani naše zemlje učestvuju u ovom projektu - naveli su organizatori izložbe. (kraj)