A+ A A-

Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar posjetio Zenicu

Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar posjetio Zenicu

ZENICA, 13. SEPTEMBRA 2023. (MINA) - Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim danas je, u pratnji reisul-uleme Islamske (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, posjetio Zenicu.

Delegacija je ovom prilikom posjetila Muftijstvo zeničko i Medžlis Islamske zajednice Zenica, te su zajedno sa domaćinom muftijom zeničkim hafizom prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarevićem obišli prostorije novoizgrađenog Islamskog centra, jednog od najvećih projekata ovog muftijstva u posljednjih 30 godina.

- Dobra narodna izreka kaže jedan neprijatelj je puno, a hiljadu prijatelja je malo. Imati prijatelja kao što je Država Katar je velika privilegija za svaku državu na svijetu, a osobito za državu koja se nalazi u ovakvom historijskom, geopolitičkom procjepu, kao što su to Bošnjaci, kao što je to Bosna i Hercegovina. S ponosom ističemo naše prijateljstvo za Državom Katar, državom koja je u svim historijskim periodima, od agresije na našu zemlju pa dalje, na različite načine pomagala ovaj narod i ovu državu - izjavio je danas muftija zenički.

Muftija je naglasio da je prijateljska Država Katar uključena u veliki broj projekata ne samo u Zenici, nego i cijeloj zemlji.

- Pomagali su kapitalne projekte, pomagali su značajne projekte, na jednoj strani, a na drugoj strani od nas nisu ništa tražili, osim da kažemo hvala. Ova posjeta ima zadatak da se upoznaju sa radom, koji smo napravili zajedno s njima, te da im iskažemo toplu, ljudsku, zahvalnost, za sve što su doprinosili za islam, za muslimane, za Bošnjake i cjelokupnu Bosnu i Hercegovinu - poručio je muftija zenički.

0-4.jpeg - Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar posjetio Zenicu

Također, delegacija je posjetila Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici, gdje ih je dočekao dekan prof. dr. Muharem Adilović.

- Počašćeni smo posjetom ministra Al Ghanima. Za naš fakultet je vrlo značajna posjeta, iz više aspekata. Prije svega naučna saradnja, razmjena iskustava, ali i podrška našim projektima koje realiziramo. Koristim priliku da se zahvalim Državi Katar na svemu što je uradila za Bosnu i Hercegovinu. Svojim kontinuiranim prisustvom, kao i današnjom posjetom, pokazuje da zaista imaju interes za naše fakultete, ali i sve projekte koje Islamska zajednica provodi - ocijenio je dekan Adilović.

Podsjećamo, Ministar Al Ghanim ove sedmice boravi u radnoj posjeti našoj zemlji.

Planirano je da sutra, 14. septembra, posjeti i Mostar gdje će, između ostalog, boraviti u Muftijstvu mostarskom. (kraj)