A+ A A-

Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar posjetio Mostar

Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar posjetio Mostar

MOSTAR, 14. SEPTEMBAR 2023. (MINA) Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim, koji boravi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovin, danas jeu pratnji reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića i direktora Vakufske direkcije hafiza dr. Senaida Zajimovića, posjetio Muftijstvo mostarsko.

S mostarskim muftijom mr. Salem-ef. Dedovićem i njegovim saradnicima visoke delegacije Islamske zajednice i Države Katar susrele su se u prostorijama Karađoz-begove medrese.

Uz prijateljske bilateralne razgovore skupa su obišli gradilište sportske dvorane koja se, zahvaljujući značajnim finansijskim sredstvima Države Katar, gradi za potrebe učenika ove škole.

U izjavi za medije ministar Al Ghanim u prvi plan je istako dobrodušnost i srdačnost sagovornika s kojima se susreo tokom posjete Bosni i Hercegovini i gostoptimstvu koje mu je ukazano.

- Duh ljudi s kojima sam razgovarao me oduševio jer odiše prijateljstvom, snagom i odlučnošću. Primjetio sam njihovu brigu za mlade generacije i posvećenost njihovom obrazovanju i zato smatram da je ovo vrlo važna posjeta - istakao je ministar Al Ghanim.

Osvrnuvši se na činjenicu da će Država Katar finansirati izgradnju sportske dvorane za potrebe Karađoz-begove medrese, on je podsjetio na drevne istine kako je neznanje i neodgoj najveći neprijatelj ljudskoj civilizaciji.

- Ako podržimo obrazovanje učenika uništit ćemo poročnost, bolesti i nesolidarnost - prokomentirao je ministar Al Ghanim.

Govoreći o važnosti  izgradnje sportske dvorane hafiz Aid-ef- Tulek, direktor Medrese, kaže da je od historijskog značaja za ovu školu, jer će s ovim projektom završiti sve infratrukturne potrebe neophodne za rad i obrazovanje nastavnog osoblja i učenika.   

Muftija Dedović je izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom, koja, prama njegovim mišljenju, s obzirom na to da ministar dolazi iz razvijene zemlje koja u svakom segmentu pruža punu pažnju svim građana, ima višestruki značaj, jer se dešava u vrijeme kada Bošnjaci Hercegovine osjećaju brojne tjeskobe u ostvarenju svojih zakonom zagarantiranih prava i sloboda.

- Drago nam je da su naši prijatelji iz Katara prepoznali naše potrebe jer ovaj projekat je njihov doprinos ne samo Medresi već i cijelom gradu Mostaru - kazao je muftija. 

U popodnevnim satima ministar Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim u pratnji svojih domaćina je posjetio Stari most i Blagajsku tekiju, dva najmonumentalnija spomenika kulturne baštine u Bosni i Hercegovini. (kraj)