A+ A A-

Mehmet Görmez u pratnji reisul-uleme posjetio izložbu "Pod nebom vedre vjere"

Mehmet Görmez u pratnji reisul-uleme posjetio izložbu "Pod nebom vedre vjere"

SARAJEVO, 26. OKTOBAR 2023. (MINA) - Bivši predsjednik Diyaneta Republike Turske i predsjednik Instituta islamske misli dr. Mehmet Görmez danas je u pratnji reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini posjetio izložbu "Pod nebom vedre vjere - islam i Evropa u iskustvu Bosne".

Eksponate je ovom prilikom predstavio direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i član kustoskog tima izložbe mr. Osman Lavić.

Istakao je da je postavci izložbe prethodilo istraživanje, sistematiziranje i evidencija važnih elemenata historije, kulture i vjere na svim prostorima Bosne i Hercegovine i Sandžaka. 

Dr. Görmez je kazao da mu je čast posjetiti izložbu koju je ocijenio kao onu koja temeljito informiše i edukuje.

„I prije posjete smo znali da je doprinos Bosne islamskoj kulturi izuzetno veliki. To se prvenstveno odnosi na estetiku kojoj i ovdje svjedočimo. Historija Bosne predstavlja upravo estetsku dimenzije opće civilizacije islama“, istakao je Görmez.

Naglasio je kako se potpuni dojam o navedenoj ocjeni može steći tek nakon obilaska cijele izložbe.

„Ovo bih čak uporedio sa nekim vremenskim tunelom, gdje možete obići nekoliko stoljeća i osjetiti istinsko zadovoljstvo što ste to učinili. Pogledate li sa bilo kojeg aspekta, kulturnog, obrazovnog, institucionalnog ili informativnog, uviđate da je izložba  izuzetno bogata“, zaključio je Görmez.

Dr. Görmez je prethodno učestvovao nasimpoziju o sufijskoj tradiciji, čiji su rganizatori Univezitet u Sarajevu i Ahmet Yesevi univerzitet iz Turske. (kraj)