A+ A A-

Reisul-ulema u Novom Pazaru poručio: Ujedinite se, čuvajte svoje džemate

Reisul-ulema u Novom Pazaru poručio: Ujedinite se, čuvajte svoje džemate

NOVI PAZAR, 30. OKTOBAR 2023. (MINA) - Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović obratio se večeras u Novom Pazaru na Svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, te pozvao muslimane ove zemlje da se ujedine oko Mešihata i da postanu jedan džemat i jedinstvena snaga.

Poručio je, također, kako je potrebno da svi urade svoj maksimum, jer samo jedinstveni mogu postići dalji razvoj i unapređenje lokalne sredine, te se suočiti s izazovima koji im idu ususret.

 - Pozivam sve muslimane u Srbiji da se okupite oko Mešihata lslamske zajednice, oko muftije Mevluda Dudića i naše uleme, imama i muderisa, oko naših prvaka, oko svojih džamija, i da date lični doprinos i uzmete učešća u svakom dobru kojem budete pozvani. I čuvajte svoje džemate kao svetinje, Allah vas pomogao - kazao je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Agencija MINA njegovo obraćanja prenosi u cijelosti:

"Bismillahir-rahmanir-rahim,

uvaženi muftija Dudiću, uvažene muftije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, poštovani članovi Rijaseta i Mešihata, dragi sabornici, poštovana ulemo, gosti i prijatelji, braćo i sestre.

Danas smo se okupili u ovom lijepom gradu Novom Pazaru da obilježimo jednu značajnu godišnjicu, 30. godišnjicu Mešihata lslamske zajednice u Srbiji. To je bio mubarek dan za našu Islamsku zajednicu, dan koji je Uzvišeni Allah blagoslovio, jer je ono što je tog dana osnovano već polučilo izvanredne rezultate i dalo brojne raznovrsne i ukusne plodove. Bio je to dan kada je lslamska zajednica u Sandžaku, ali i u cijeloj Srbiji, ukoračila u novo doba, u novo vrijeme.

Nije se tada možda ni slutilo da će to biti svojevrsno "vrijeme sreće", vrijeme velikih materijalnih i duhovnih ostvarenja i uzleta, vrijeme našeg ponosa. Bilo je to vrijeme našeg rađanja u krvi, vrijeme otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu i vrijeme duhovne i materijalne obnove u Sandžaku. Obnovljen je rad Gazi Isa-begove medrese, otvoreno je islamsko obdanište, osnovan je Fakultet islamskih studija, izgrađena je administrativna zgrada, obnovljen i izgrađen velik broj vjerskih objekata i uspostavljena zdrava upravna struktura, uvedena vjeronauka u škole. Što je još važnije: našim kolektivnim bićem prostrujala je jedna snažna energija obnove u svim pravcima i mi smo bili ponosni sasvim.

Braćo i sestre!

Danas obilježavamo tridesetu godišnjicu od početka tog procesa, na čijem čelu je bio rahmetli muftija Muamer-ef. Zukorlić zajedno sa svima vama.

To nije kratak period i već se nakupilo puno dobra. Naime, onome ko je uveo neki dobar običaj, pokrenuo neki hairli proces, ili samo uzeo učešća u njemu, teku sevapi od toga sve dok to traje i daje svoje rezultate. Zato su, kako nas je podučio naš Poslanik, a.s., najbolja djela ona koja se rade u kontinuitetu, redovno, jer se dobro takvih djela svakoga dana uvećava. "Čovjek nekada dadne zalogaj hrane gladnome", stoji u jednom hadisu, "pa mu to Allah primi, te mu on vremenom naraste toliko da bude poput planine velik!"

Ta Allah je Rabb, Onaj koji uzdržava  i Koji uzgaja, tako da ono što On uzgaja svakoga dana raste sve više. Molim Allaha, dž.š., da rahmetli muftiju Muamera Zukorlića i sve vas obilato nagradi!

Braćo i sestre!

Godišnjice su, baš kao i rođendani, tu da malo zastanemo i razmislimo, da vidimo koliko smo bili uspješni u prethodnom vremenu i da li bismo, možda nešto trebali promijeniti, da li je bilo kakvih grešaka. Učinit ćemo to, ako Bog da, i razmotriti šta nije bilo dobro i kako to ispraviti.

IMG_7765.jpg - Reisul-ulema u Novom Pazaru poručio: Ujedinite se, čuvajte svoje džemate

Sitnih propusta je bilo više i oni su neizbježni u svakom procesu - naprosto zato što ih vodi i njima rukovodi čovjek -  koji nije savršeno stvorenje. lmali smo, nažalost, i jedno veliko iskušenje: na ovom prostoru došlo je do podjele, čime je ovaj naš blistavi uspon usporen i dijelom nam umanjio snagu i plodove. Dušmanin nikada ne spava.

Kur'an na nešto takvo upozorava na više mjesta. Na jednom mjestu za faraona kaže da je vladao tako što je "ljude podijelio na stranke" i vjernike upozorava da se čuvaju toga koliko god mogu, budući da im to oduzima snagu i efikasnost. "Allah voli one koji se na Njegovom putu bore jedinstveno, kao da su tvrđava tvrda!"

Podsjetit ću vas: Arapi su prije islama bili razjedinjeni, podijeljeni na plemena i funkcionirali odvojeno jedni od drugih. Kao takvi, nisu predstavljali nikakav značajan faktor. Štaviše, napadali su jedni druge, ubijali se međusobno i bili u stalnoj zavadi. Zato su im rezultati bili nikakvi, i zato nisu uživali ničije poštovanje. Onda je došao islam i Allah je njime povezao njihova srca, ugasio plamen mržnje jednih prema drugima koji je buktio u njima i zbližio ih u jednu vjeru i jedan kolektiv koji je težio jednome cilju. Poznato nam je kakav je rezultat bio: kroz njih je prostrujao jedan novi duh, oslobodila se takva energija da su za samo nekoliko decenija postali snažan regionalni faktor, a potom i svjetski faktor broj jedan. Bio je to velik duhovni, mentalni, kulturni, društveni i ekonomski preobražaj koji je za sobom povukao čitavu silu napretka i blagostanja.

Pozivam i sve vas, svoju braću ovdje, da uložite napor i ujedinite se oko Mešihata, da postanete jedan džemat, jedna jedinstvena snaga.

Uzmite Gazu za ibreta, gdje su sada oni koji su im davali verbalnu podršku. Alejkum enfusekum! Ne časite da to uradite. Tada ćemo svi osjetiti rasterećenje i dobiti novi poticaj za daljnji razvoj i unapređenje kako naše lokalne sredine, tako i društva općenito. Tako ćemo biti kadri uspješno se nositi s izazovima koji nam idu ususret. A oni su, neka znate, veliki i složeni.

Tako će i naša djeca biti ponosna što pripadaju tome, toj vjeri i kulturi, tom kolektivu, i bit će nam zahvalna na tome. Učinite to, Allah vas pomogao!

IMG_7768.jpg - Reisul-ulema u Novom Pazaru poručio: Ujedinite se, čuvajte svoje džemate

Braćo i sestre!

Kako vidite, situacija u svijetu se sve više komplikuje i niko, osim Dragoga Boga, ne zna šta će se iz toga izroditi. Mi ne možemo značajno utjecati na to što se događa, ali možemo - i obavezni smo - učiniti ono što možemo da zaštitimo sebe i svoje porodice. Najbolja zaštita je da se zadobije podrška Dragoga Boga, a ona se zadobija poštivanjem Njegove riječi i izbjegavanjem onoga što je On zabranio, a potom i pozivanjem na slogu i red. To nam je kur'anska naredba. A sloga je da se u porodici održava lijepa atmosfera, da se okupljamo u džamijama i na drugim mjestima i da ta okupljanja budu posvećena dobru, i da brinemo jedni o drugima i o opštem dobru. A potom da njegujemo dobre i prijateljske odnose sa svojim komšijama, naročito onim bližnjim, s kojima dijelimo zajednički prostor i s kojim se svakodnevno susrećemo.

Pozivam sve muslimane u Srbiji da se okupite oko Mešihata lslamske zajednice, oko muftije Mevluda Dudića i naše uleme, imama i muderisa, oko naših prvaka, oko svojih džamija, i da date lični doprinos i uzmete učešća u svakom dobru kojem budete pozvani. I čuvajte svoje džemate kao svetinje, Allah vas pomogao.

Još jednom izražavam svoju sreću i radost što smo dočekali ovu godišnjicu. Nadam se da će ih biti još mnogo, da ćemo ih obilježavati u miru i da ćemo na njima govoriti o svojim uspjesima i doprinosima u svemu što koristi ljudima i što naš Uzvišeni Gospodar voli. Molim Uzvišenog Allaha da obilnom nagradom nagradi one koji su pokrenuli ove procese, koji ih vode i koji na bilo koji način učestvuju u njima.

Allah će one koji na Njegovom putu ulažu trud i sredstva i bore se - nagraditi, oprostiti im i uvesti ih u perivoje Svoje milosti. Volite se, braćo i sestre, prihvatite jedni druge i brinite se jedni o drugima, Allah vas nagradio!

Neka nam je sretna i berićetna 30. godišnjica Mešihata, jednog od stubova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ponosu svih Bošnjaka. Hvala Vam!" (kraj)