A+ A A-

Svečana akademija povodom 30. godišnjice Mešihata IZ u Srbiji: Danas svjedočimo velikim gradilištima na ovom području

IMG 7720

NOVI PAZAR, 30. OKTOBAR 2023. (MINA) - povodom obilježavanja 30. godišnjice Mešihata Islamske zajednice u Srbiji večeras je na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru održana svečana akademija.

Uz rukovodice ustanova i organizacionih jedinica Islamske zajednice i muftije, akademiji je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema je prilikom Pozvao muslimane u Srbiji da se ujedine oko Mešihata i da postanu jedan džemat i jedinstvena snaga.

Poručio je, također, kako je potrebno da svi urade svoj maksimum, jer samo jedinstveni mogu postići dalji razvoj i unapređenje lokalne sredine, te se suočiti s izazovima koji im idu u susret.

„Pozivam sve muslimane u Srbiji da se okupite oko Mešihata lslamske zajednice, oko muftije Mevluda Dudića i naše uleme, imama i muderisa, oko naših prvaka, oko svojih džamija, i da date lični doprinos i uzmete učešća u svakom dobru kojem budete pozvani. I čuvajte svoje džemate kao svetinje, Allah vas pomogao“, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Ocijenivši da je obilježavanje ove godišnjice vrijedno ponosa i zadovoljstva, reisul-ulema je ukazao na obavezu rada i djelovanja u skladu s onim što koristi ljudima i čime je Gospodar zadovoljan.

„Izražavam svoju sreću i radost što smo dočekali ovu godišnjicu. Nadam se da će ih biti još mnogo, da ćemo ih obilježavati u miru i da ćemo na njima govoriti o svojim uspjesima i doprinosima u svemu što koristi ljudima i što naš Uzvišeni Gospodar voli. Molim Uzvišenog Allaha da obilnom nagradom nagradi one koji su pokrenuli ove procese, koji ih vode i koji na bilo koji način učestvuju u njima“, poručio je reisul-ulema Kavazović.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji dr. Mevlud-ef. Dudić je svoje obraćanje posvetio rahmetli muftiji Muamer-ef. Zukorliću, naglasivši da se sjećanje na njegov lik i djelo konstantno regeneriše.

Uz retrospektivan osvrt na osnivanje Mešihata i izazove sa kojima su se nosili prethodnih godina, muftija Dudić je konstatovao kako se na unapređenju Zajednice radi kontinuirano i predano.

„U konstantnoj smo izgradnji, pa svjedočimo velikim gradilištima na Muškoj medresi u Novom Pazaru, Ženskoj medresi u Sjenici, islamskim centrima u Brodarevu, Tutinu, ali i Novom Sadu i na prostoru cijele države gdje žive naši muslimani i imaju potrebu za infrastrukturom, a u planu je Preševo i Bujanovac. Graditelji smo i time se ponosimo, svjesni da tako budućim generacijama ostavljamo velike vakufe u nasljedstvo, ali ih i podučavamo da budu graditelji mira suživota i tolerancije. Da vole i njeguju svoje, a poštuju tuđe“, rekao je muftija Dudić.

Ukazao je na značaj svijesti o preuzetim obavezama i izgrađivanja međusobnog povjerenja među vjernicima.

„Želim da znate da vas Islamska zajednica neće iznevjeriti, da ćemo časno i dostojanstveno nositi naše emanete u interesu islama i muslimana, bez obzira na cijene koje kao pojedinci plaćamo ili ćemo plaćati. Ono što je građeno prethodnih trideset godina mora se očuvati, unapređivati i dalje razvijati na opću radost muslimana i svih dobrih ljudi“, poručio je muftija Dudić.

U ime prisutnih muftija obratio se predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz Hasanović koji je čestitao muftiji Dudiću i njegovim saradnicima, te istakao kako je organizacija rada Mešihata Islamske zajednice u Srbiji ponos i inspiracija svim muslimanima u regionu.

„Imao sam priliku pratiti ovih 30 godina rada i uspjeha. Od dječijeg vrtića do Univerziteta je postignuto ono što je najvažnije, a to je obrazovanje. Ono što je rahmetli muftija uspio usaditi u srca ljudi sa ovog prostora je izuzetno vrijedno; to je ljubav prema vjeri i ponos zbog toga što su muslimani. Te vrijednosti se njeguju kroz sve spomenute obrazovne institucije“, poručio je muftija Hasanović.

Reisul-ulema Kavazović i muftija Dudić su se prije svečanosti sastali sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji, koji su se u okviru svečanosti prigodno obratili.

Ovom prilikom je govorio i ambasador Palestine Muhamed Al Namur koji se, uz čestitke Mešihatu i izraze podrške, osvrnuo i na zločine koji se izvršavaju u Palestini.

„Svi ste čuli da naši neprijatelji i oni koji ih zlonamjerno podržavaju, nastoje kazati da je problem počeo 7. oktobra. Ja kažem vama i cijelom svijetu da je problem počeo 1948. godine, kada su Jevreji iz cijelog svijeta došli kao doseljenici u našu domovinu. Ovo što se sad dešava je rezultat svega što se dešavalo još od 1948. godine do danas, to je rezultat izraelskog terora, pogotovo od strane njihove desničarske i ekstremne vlade. Od tada, pa do danas nema niti jednog Palestinca kojem nije oduzeta zemlja ili kojem nije ubijen član rodbine ili porodice. Danas zločinačka i teroristička vojska kukavički bombarduje civile, žene i djecu“, kazao je ambasador Al Namur. 

Tokom svečanosti su uručena priznanja pojedincima koji su dali doprinos osnivanju Mešihata i njegovom radu.

U nastavku obilježavanja godišnjice će biti upriličena sjednica Vijeća muftija u prostorijama Mešihata, te savjetovanje o vjeronauci na Fakultetu za islamske studije. (kraj)