A+ A A-

Muftija Fazlović na akademiji povodom 30 godina od obnavljanja Behram-begove medrese u Tuzli: Posvjedočili smo odgovornost za svoju sudbinu

 

 
Muftija Fazlović.jpg - Muftija Fazlović na akademiji povodom 30 godina od obnavljanja Behram-begove medrese u Tuzli: Posvjedočili smo odgovornost za svoju sudbinu

TUZLA, 1. NOVEMBAR 2023. (MINA) – Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović izjavio je danas da su obnavljanjem i ponovnim uspostavljanjem Behram-begove medrese u Tuzli Bošnjaci posvjedočili svijest o trajnim vrijednostima, potvrdili vitalnost naroda i njegovu odgovornost za svoju sudbinu u sadašnjosti.

Na svečanoj akademiji povodom 30 godina od obnavljanja ove najstarije obrazovne institucije u Tuzli, u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice, muftija Fazlović je uputio čestitke kolektivu ove školske ustanove, te prisutnim prenio selame reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

„Naglašavamo važnost brige i odgovornosti u sadašnjosti, jer je svaka generacija prije svega zadužena za vlastito stanje duha i ukupno ljudsko djelovanje u svom vremenu. Ali, svakako valja imati na umu da svi oni što dolaze kasnije uče i poučavaju se na najboljim primjerima prethodnika, odnosno uzimaju pouku iz svega što je u prošlosti zapamćeno kao dobro ili loše u ljudskoj naravi i postupanju. Tako smo jedni na druge nužno oslonjeni, ali i zasebno odgovorni za ono što uradimo ili propustimo uraditi“, kazao je muftija Fazlović.

On je posebno naglasio da nijedan pojedinac i nijedna generacija ne mogu biti odgovorni za prošlost, ali da u cijelosti snose odgovornost za svoju sadašnjost, te u velikoj mjeri za budućnost svojih potomaka.

„A zar oni prije nas u ovoj zemlji nisu brinuli i mnogo ulagali za budućnost svog naroda i zar bosanske medrese nisu jedan od najboljih dokaza takve njihove brige i predanosti? Oni su bili nadahnuti dubokom vjerom (iman), sviješću o Božijoj sveprisutnosti (takvaluk), i potpomognuti saznanjem da dobro djelo vječno traje (el-bakijjat es-salihat), daje plodove i u sadašnjosti i u budućnosti“, naveo je muftija Fazlović.

Podsjetio je da su plemeniti bosanski preci dobro razumjeli da je blistava svjetiljka Posljednjeg poslanika dini-islama najjače sijala znanjem koje se u ime Gospodara Plemenitog širilo na sve strane svijeta i neprekidno pronosilo epohama ljudske povijesti. Od pećine Hira u Mekki-mukerremi i prve džamije u Medini-munevveri, preko Bejtul-hikme u Bagdadu, Džami'atul-Ezhera u Kairu, Nizamije i Mustensarije, čuvenih osmanskih medresa sultana Mehmeda Fatiha i Sulejmana Kanunija, do Gazi Husrev-begove Kuršumli medrese u Sarajevu i Behram-begove Atik medrese u Tuzli, te još oko stotinu drugih medresa u Bosni stoljećima podizanih.

„U ovom vremenu se, povodom učestalih jubileja, sjećamo značajnijih djela koja je naša generacija postigla u proteklim decenijama. Odbranili smo svoju zemlju od agresije i obnovili njezinu hiljadugodišnju državnost. Obnovili smo svoje pravo na nacionalno ime i na svoj jezik. Vratili smo svom narodu brojne nacionalne, vjerske, kulturne i obrazovne institucije na kojima počiva naš identitet. Svakako, nastojimo i da sagledamo mnoge slabosti koje su nas usporavale na putu velikih izazova, a s nekima od njih smo i danas itekako opterećeni. Zato svako podsjećanje na uspjehe koje smo postizali treba da ima za cilj naše popravljanje, jačanje našeg samopouzdanja i sadašnje odgovornosti, pojedinačno i institucionalno“, kazao je muftija Fazlović.

Ocijenio je kako je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini na cijelom svom prostoru i u brojnim područjima svog djelovanja postigla vidan napredak, te naveo kako su prošle i ove godine obilježene godišnjice njenih brojnih obnovljenih ili novoosnovanih instituciju.

„Danas svečano obilježavamo 30. godišnjicu od reaktiviranja Behram-begove medrese, a za nekoliko godina imat ćemo povod da obilježimo njezinu četiristoljetnu prosvjetiteljsku tradiciju. Zbog velikog značaja u prošlosti i današnjeg uspješnog rada ove obrazovne institucije, o čemu se u našoj javnosti dobro zna, iskazujemo neizmjernu zahvalnost Allahu, dželle šanuhu, na uputi i pregalaštvu da zajedničkim snagama obnovimo njezine temelje i njezinu plemenitu misiju“, kazao je muftija Fazlović.

Naglasio je da Behram-begova medresa, kao prepoznatljiva luča znanja, morala i kulturnog uzdizanja, ima veliki značaj u našem vremenu.

„Danas je ona, kao i sve druge naše medrese, svojom idejom i konceptom odgoja i obrazovanja dragocjen putokaz koji nas vodi u najboljem smjeru u našoj odgovornosti za duh vremena u kome se odgajaju i obrazuju mladi. Želimo da ovako uspješan model odgoja i obrazovanja bude podstrek daljeg obnavljanja i jačanja institucija našeg naroda i naše zemlje i podstrek za afirmaciju naših temeljnih vrijednosti. I ovom prilikom naglašavamo da je obrazovanje jedna od naših najvažnijih vrijednosti i predstavlja našu permanentnu institucionalnu i pojedinačnu zadaću“, poručio je muftija tuzlanski.

Ovom prilikom on je pozvao na još predaniji rad na izgradnji pretpostavki za kvalitetno odgajanje i obrazovanje sve naše djece, i da se one koji su već najbolji primjer na tom putu posebno cijene i podrži.

Prema njegovim riječima, Behram-begova medresa svoju ulogu rasadnika islamskog odgoja i obrazovanja u ovome dijelu domovine uspješno nosi zahvaljujući čvrstoj vezi koju ima sa svojim prijateljima - poštovanim vakifima, te snažnoj podršci koju nalazi među muslimanima, džematima i medžlisima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno na području muftiluka tuzlanskog.

„Smatramo da je naročito važno istaći da veliki broj njenih svršenika živi i djeluje među muslimanima Podrinja i Posavine, obavljajući imamske i druge časne poslove, a Behram-begova medresa prema svim sadašnjim i budućim svojim učenicima iz ovih dijelova Bosne i Hercegovine čuva posebnu naklonost. Takav osjećaj i podršku nastavit ćemo dodatno jačati i razvijati. Ova tuzlanska medresa je najljepše naslijeđe koje je svojoj Bosni i Bošnjacima ostavio plemeniti Behram-beg. Molimo Gospodara svjetova da njemu, mnogim drugim vakifima, kao i svim muderrisima i učenicima u dugoj prošlosti ove škole podari Svoju milost i nagradu“, kazao je muftija Fazlović.

Naglasio je da je danas osnivač Behram-begove medrese Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, koja se temeljno brine o njenom radu, te da je ova medresa od prvog dana svog obnavljanja u Muftijstvu tuzlanskom imala posebno čvrst oslonac.

Također, istakao je i da su bezrezervnu veliku i kontinuiranu pomoć djelovanju ove obrazovne ustanove pružili Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona, kao i Grad Tuzla, na čemu im je ovom prilikom najiskrenije zahvalio.

„Posebnu zahvalnost danas iskazujem svim muderrisima Behram-begove medrese na njihovoj uzornoj misiji u odgoju i obrazovanju i za visoke rezultate koje ova škola postiže. Zahvaljujem direktoru dr. Ahmedu-ef. Hatuniću na velikoj odgovornosti i dostojnom vođenju Behram-begove medrese. Cijenjena braćo i sestre, svima vam još jednom čestitam ovu godišnjicu i zahvaljujem vam se što smo i danas zajedno, uz molbu Allahu, dželle šanuhu, da od nas primi naš zalog i da nam Svoju pomoć pruža. Molimo Allaha Uzvišenog da sve ljude čuva i zaštiti od nepravde i nasilja i da ljudski rod uputi putevima mira i razumijevanja“, kazao je na kraju svog obraćanja muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović. (kraj)