A+ A A-

Zagreb: Održana svečana akademija povodom 30 godina rada Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića

 

 
Zagreb: Održana svečana akademija povodom 30 godina rada Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića

ZAGREB, 4. NOVEMBAR 2023. (MINA) - Svečanom akademijom Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića iz Zagreba danas je obilježila je 30. godišnjicu osnivanja.

Odluka o osnivanju ove srednje škole medrese donesena je 1992. godine, da bi s radom počela 1993. godine pod nazivom Zagrebačka medresa dr. Ahmed Smajlović, zbog njegovog velikog doprinosa u izgradnji Islamskog centra u Zagrebu.

Godine 2007. Zagrebačka medresa transformirala se u opću Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića.

Akademija je održana u kino-dvorani Studentskog centra u Zagrebu, a prisustvovao joj je i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović, te mnogobrojne zvanice, gosti i prijatelji škole.

- Ja mislim da ova škola ima budućnost, s Božijom pomoći, i da će nastaviti svoju misiju odgajanja i obrazovanja naše djece u Republici Hrvatskoj. Drago da su oni već postigli jako dobre rezultate - kazao je reisul-ulema.

Poručio je kako je ova škola otvorena za sve, svu djecu u Zagrebu i Republici Hrvatskoj, te da je vrlo značajno što je uspostavljena vrlo dobra saradnja s drugim školama u Hrvatskoj.

Na uspjehe Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića osvrnuo se i muftija zagrebački dr. Aziz-ef. Hasanović koji je upravo ukazao na značaj saradnje sa drugim školama i jačanje međureligijskog dijaloga.

- Islamska zajednica u Republici Hrvatskoj je izuzetno sretna da može obilježiti jedan ovakav jubilej u znanosti i obrazovanju, jer je ovo prva institucija ovakvog profila Islamske zajednice i sretni smo da smo mogli organizirati jednu ovakvu školu koja je nedvojbeno prerasla u jednu elitnu školu u Gradu Zagrebu - kazao je muftija Hasanović.

Ocijenio je kako je gimnazija jedinstvena po svojoj strukturi i predmetima, ne samo u Zagrebu i Hrvatskoj, nego u cijeloj Evropskoj uniji, što su prepoznali i nadležno ministarstvo i druge institucije koje prate obrazovanje u Republici Hrvatskoj.

Direktor škole Mevludi-ef. Arslani ukazao je na značaj obilježavanja velikog jubileja Islamske gimnazije, te je rekao da planiraju izgradnju novog prostora za potrebe škole.

- Što se tiče nove škole, potrebe su sada veće i standardi su se, Bogu hvala, povećali. U cilju unapređenja, i uvjeta, ali i samog procesa nastave, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj odlučio je da izgradi novu školu, koja će biti možda privlačna i onima koji danas imaju nekakvu primjedbu što se ona sada nalazi u okviru Islamskog centra Zagreb - kazao je Arslani.

Murat Hadžismajlović bio je direktor škole od 1996. do 2010. godine, te se osvrnuo na izazove u prvim godinama osnivanja škole.

- Počeci su bili izuzetno teški, svi to znamo - kazao je Hadžismajlović.

Podsjetio je da je tada, te ‘93. godine bila ratna zbivanja u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, da je ogroman broj izbjeglica prolazio je kroz Zagreb, te da su Islamski centar, Islamska zajednica, Grad Zagreb i Hrvatska učinili mnogo na zbrinjavanju izbjeglica.

- I postojao je veliki interes djece i roditelja, iako za medresa u Hrvatskoj nije imala tradiciju kao u Bosni i Hercegovini - dodao je Hadžismajlović.

Zahvaljujući predanom radu i zalaganju vrijednih nastavnica i nastavnika te podršci osnivača, Islamska gimnazija je u relativno kratkom periodu ostvarila veliki uspjeh na različitim poljima.

Gimnazija je uvrštena među škole koje imaju za cilj zbližavanje mladih, te produbljivanje i življenje međureligijskog dijaloga.

Svečanu akademiju obilježavanja 30. godišnjice od osnivanja Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića upotpunili su izvođenjem ilahija hor Behram-begove medrese iz Tuzle i hor Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića.

U okviru svečane akademije uručene su plakete onima koji su pomogli rad škole.

Zagrebačku medresu završilo je 302 učenika, a Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića njih 230. (kraj)