A+ A A-

Zagreb: Promovirana knjiga "Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću"

Zagreb: Promovirana knjiga "Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću"

ZAGREB, 9. NOVEMBAR 2023. (MINA) - Na 45. Međunarodnom sajmu knjige u Zagrebu Interliber danas je promovirana knjiga "Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću".

Knjiga ima deset poglavlja, a koautori su predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija zagrebački akademik Aziz-ef. Hasanović, Siniša Tatalović, Dario Malnar, Marta Zorko, Gordan Akrap, Duje Ančić, Marko Vrančić, Dražen Ljubić, Ivana Keser, Krešimir Mamić, Kristian Turkalj, Josip Turkalj, Tomislav Belovari, Stjepan Šterc.

Knjigu su predstavili muftija Hasanović, Robert Mikac, Marta Zorko i Stjepan Šterc.

- Pisao sam o temi Međureligijski dijalog. Pokušao sam kroz tridesetpetogodišnje iskustvo u polju međureligijskog dijaloga da istaknem i pozitivne i negativne stvari koje su se dešavale. Koristio sam mnogo izvora koji pomažu boljem razumijevanju. Posebno sam se koristio dokumentom Povelja o ljudskom bratstvu. Dijalog nema alternativu. Bez dijaloga nema mira, nema sigurnosti, nema budućnosti. Mi ne odgovaramo za svoju prošlost, ali odgovaramo za svoju sadašnjost i budućnost - kazao je, između ostalog, muftija Hasanović.

Univerzalne vrijednosti zagovaraju sve vjerske zajednice, dodao je muftija.

- Kada bi na političkoj razini saradnja bila kao među vjerskim zajednicama, bilo bi daleko bolje. Vjerske zajednice mogu pomoći državi da postavi određene okvire, kako bi se lakše funkcioniralo. Mi kao učitelji vjere činimo puno da bi se sve usmjerilo kako treba. Učinit ćemo sve da sačuvamo temeljne vrijednosti - kazao je muftija.

Knjiga predstavlja vrlo značajno istraživanje na ovu temu, u kojem grupa autora, raspravlja o pitanjima nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske.

Namijenjena je svim zainteresiranim za područje sigurnosti, formiranje sistema, upravljanje, koordinaciju i saradnju brojnih aktera na različitim razinama nacionalne sigurnosti. (kraj)