A+ A A-

FIN: Sjećanje na prof. dr. Beglerovića kroz dokumentarni film i promociju posthumno objavljenih knjiga

 

 
FIN: Sjećanje na prof. dr. Beglerovića kroz dokumentarni film i promociju posthumno objavljenih knjiga

SARAJEVO, 13. NOVEMBAR 2023. (MINA) - U povodu treće godišnjice preseljenja na ahiret prof. dr. Samira Beglerovića, Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu danas je organizirao premijeru kraćeg dokumentarnog filma o profesoru Begleroviću.

Autor filma Hilmi Sherbi je naglasio da je snimanje filma počelo nakon preseljenja rahmetli profesora Beglerovića.

- Kao studenti smo osjećali da je on imao drugačiji odnos spram nas studenata, da se odnosio sa mnogo pažnje, i mi smo to zaista cijenili. Kada je profesor preselio, razmišljali smo na koji način da mu se odužimo i ovaj film je produkt toga - kazao je on.

U filmu su učestvovali mentori profesora Beglerovića, prvenstveno profesori Adnan Silajdžić i Rešid Hafizović, studenti koji su imali posebnu vezu sa Beglerovićem, kao i kolege sa fakulteta.

- Film je dvadesetominutni, nije klasični dokumentarni film, više je znak zahvalnosti našeg fakulteta prema rahmetli profesoru - akcentirao je on.

Dodao je da će Udruženje studenata i kolektiv fakulteta ovaj dokumentarni film ustupiti BIR televiziji, kako bi bio dostupan gledateljima.

Ovom prilikom održana je i promocija posthumno objavljenih knjiga čiji je autor profesor Beglerović, a promotori su bili dr. Kenan Čemo i dr. Orhan Jašić.

- Profesor Beglerović je svoje spisateljstvo bazirao na nekoliko znanstvenih područja, prvenstveno tu je riječ o klasičnoj muslimanskoj teologiji - ilmul-kelamu, ali jednako tako i u tesavufskoj tradiciji. S treće strane tu je njegova nevjerovatna produktivnost u polju religiologije, tačnije filozofije religije i savremenog razumijevanja svijeta. Kroz ta područja se kretalo cjelokupno stvaralaštvo profesora Beglerovića, i nesumnjivo da ogroman trag ostavio tokom svog života, kako u općem teologijskom smislu, a znatno više i u učiteljskom smislu, odnosno na pedagoški način, budući da je iza sebe ostavio veliki broj učenika, što je za svaku pohvalu i rijetkost u suvremenom obrazovnom sistemu - izjavio je dr. Jašić.

Profesor Samir Beglerović na ahiret je preselio u ponedjeljak, 9. novembra 2020. godine.

Rođen je 1973. godine u Sarajevu, završio je osnovnu školu "Hasan Kikić" u Sarajevu, a potom sarajevsku Prvu gimnaziju 1991. godine.

Nakon srednje škole upisuje i uspješno okončava Fakultet islamskih nauka u Sarajevu 2000. godine, na kojem doktorira 2008. godine.

Na Fakultetu islamskih nauka predavao je na predmetima "Pregled ranog muslimanskog mišljenja", "Rane škole kelama", "Teološka antropologija", "Osnovi učenja judaizma i kršćanstva", "Šiizam", "Savremeni religijski pokreti", te na predmetu "Filozofija religije" na Univerzitetu u Tuzli. (kraj)