A+ A A-

Islamska zajednica: Podmetanja o "terorističkim ćelijama" su zlonamjerna i tendenciozna

Islamska zajednica: Podmetanja o "terorističkim ćelijama" su zlonamjerna i tendenciozna

SARAJEVO, 14. NOVEMBAR 2023. (MINA) –Podmetanja i insinuacije koje dolaze iz entiteta RS o navodnim „terorističkim ćelijama unutar više od stotinu paradžemata širom Bosne i Hercegovine“ Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ocijenila je zlonamjernim i tendencioznim.

„Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se sistemski bavi pitanjem pojedinaca i skupina koji pokušavaju organizovati vjerski život muslimana izvan njenih okvira. Većina takvih skupina, kolokvijalno nazivanih 'paradžemati', 2016. godine prihvatila je propise i norme Islamske zajednice u BiH i integrisala se u njenu strukturu“, saopćila je danas Islamska zajednica.

Nekoliko manjih skupina i pojedinaca, kako se dodaje u saopćenju, nisu se odazvali pozivu Islamske zajednice u BiH na integraciju i ostali su djelovati izvan strukture Islamske zajednice, ali ih je isuviše malo da bi činili i jedan jedini džemat.

„Kako god, Islamska zajednica nikada nije imala indicije da se radi o bilo kakvim militantnim skupinama, a posebno ne 'terorističkim organizacijama' ili 'vojnim kampovima'.  Pokušaje da se ovo pitanje zloupotrijebi kako bi se iskonstruisala navodna opasnost od 'radikalnih islamskih/bošnjačkih skupina' Islamska zajednica smatra zlonamjernim i tendencioznim podmetanjima“, kaže se u saopćenju. (kraj)