A+ A A-

Premijer Nikšić posjetio izložbu "Pod nebom vedre vjere": Dokaz da vijekovima živimo sa isprepletenim tradicijama

Premijer Nikšić posjetio izložbu "Pod nebom vedre vjere": Dokaz da vijekovima živimo sa isprepletenim tradicijama

SARAJEVO, 16. NOVEMBAR 2023. (MINA) - Premijer entiteta FBiH Nermin Nikšić danas je posjetio izložbu "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne" koju realizuje Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izložbu je uz premijera Nikšića posjetio i Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, a gostima su sadržaj i eksponate predstavili voditelj Istraživačkog tima i glavni kustos dr. Aida Abadžić-Hodžić i direktor Uprave Dževad Hodžić.

- Ovo je najbolji primjer i dokaz da u Bosni i Hercegovini vijekovima živimo sa isprepletenim tradicijama i vjerama ljudi koji su tu na svom ognjištu gradili međusobne odnose. Nažalost, svjedoci smo da su se u nekoj modernijoj historiji odvijali događaji koji su narušavali ovu sliku Bosne i Hercegovine. Eksponati predstavljeni na izložbi su dokaz da moramo učiniti sve što možemo da ona ostane onakva kakva je bila vijekovima, zemlja u kojoj žive njena tri naroda i svi njeni građani koji je osjećaju svojom domovinom. Iskreno se nadam da će iz dana u dan biit sve više Bosanaca i Hercegovaca koji će graditi takvu zemlju - rekao je Nikšić nakon obilaska izložbe.

Ministar Dizdar je ocijenio da posjeta izložbi i informisanje o njenim eksponatima doprinosi proširivanju znanja o tradiciji Bosne i Hercegovine u širem smislu.

- Uvijek je dobro doći ovdje i prisjetiti se bogatstva bosanske kulture koje je prezentovano ovdje, kroz uvid u muslimansku, ali i druge tradicije koje ovdje vijekovima žive i međusobno se prožimaju - kazao je Dizdar. 

Izložba će za javnost biti otvorena do 18. novembra, od 10.00 do 18.00 sati. Ulaz na izložbu je besplatan.

Nakon premijernog predstavljanja u Sarajevu, izložba "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne" će biti predstavljena i u drugim značajnijim centrima u regiji i Evropi. (kraj)