A+ A A-

Fondacija Cvijet Srebrenice dodijelila 42 stipendije za učenike i studente iz Srebrenice i okoline

 

 
Stipendije15.jpg - Fondacija Cvijet Srebrenice dodijelila 42 stipendije za učenike i studente iz Srebrenice i okoline

SARAJEVO, 27. DECEMBAR 2023. (MINA) - Fondacija Cvijet Srebrenice u okviru projekta "Srebreni Cvijet Srebrenice" danas je u dodijelila stipendije za 42 učenika/studenta, iz socijalno ugroženih porodica i za posebno nadarene, s područja Srebrenice i okoline.

Programu podjele stipendija prisustvovao je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, koji je i uručio jednu stipendiju.

- Nalazimo se na mjestu velikog vakifa Gazi Husrev-bega. U ovom zdanju ovdje obitava i drugi vakuf, našeg drugog vakifa, Adil-bega Zulfikarpašića. Naš narod je dobar narod, nekada oslovljavan kao Dobri Bošnjani. Iz našeg naroda pojavio se veliki broj vakifa, ljudi koji su od svog imetka ostavili zadužbine, vakufe, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i tamo gdje su sultani svoje podizali, u Stambolu, diljem Egipta, u Palestini i na drugim mjestima. Ovo sve govori u prilog tome kakav je naš narod. Na tim vakufima, na tim velikim zadužbinama, nastajale su škole, hamami, džamije, ono što je bilo potrebno našem i drugim narodima - kazao je reisul-ulema u obraćanju prisutnim.

Stipendije7.jpg - Fondacija Cvijet Srebrenice dodijelila 42 stipendije za učenike i studente iz Srebrenice i okoline
Reisul-ulema: Pozivam vas da svi damo učešće, bilo kroz ovu ili druge organizacije koje dijele stipendije i podižu našu djecu

Nadamo se da će i ovo čemu danas svjedočimo, zahvaljujući Mensuru Bektiću, izrasti u trajno dobro, koje će našoj djeci pomagati kada im bude najpotrebnije, naglasio je reisul-ulema.

- Vakufi su ustvari bili takve ustanove, koje su pomagale nadarenu djecu, siromašnu djecu, to tako treba da se nastavi. Najvažnije ličnosti našeg naroda nisu bili iz one visoke klase, da tako kažemo, nego su bili oni kojima je pružena prilika da postanu veliki. Zbog toga je važan vakuf i zbog toga su važna udruženja poput ovog. Pozivam vas da svi damo učešće, bilo kroz ovu ili druge organizacije koje dijele stipendije i podižu našu djecu.

Ukoliko bude naše djece na Drini, ukoliko nas bude na Drini, bit će nas i u Sarajevu, bit će nas i u Tuzli i na drugim mjestima - poručio je reisul-ulema.

Stipendije su u iznosu od po 500 KM, a novac za stipendije i ovaj put Fondacija je prikupila od prodatih srebrenih "Cvjetova Srebrenice" u protekloj godini.

- Prije 12 godina vraćao sam se s prijateljima sa dženaze u Srebrenici. Pod utiskom svega što smo vidjeli, razgovarali smo, i oni su mi rekli 'ti si ipak ugledan umjetnik, napravi nešto za Srebrenicu'. Od te do naredne godine radio sam na razvijanju projekta srebreni Cvijet Srebrenica. On je nastao kao moja podrška svim našim šehidima, nevino ubijenim. Cvijet Srebrenice je simbol koji sve nas treba da opominje da se to zlo više nikada ne smije desiti, da to zlo nas više nikad ne smije zateći. Upravo su ove stipendije stimulans za našu djecu, da uče, da prenose, da znaju ko su i šta su, da nikome zlo ne misle. Zahvaljujemo se svima koji su nas podržali, tako i Rijasetu Islamske zajednice - izjavio je autor srebrenog "Cvijeta Srebrenice" Mensur Bektić.

Ovo je već deseta dodjela stipendija Fondacije. Odabir učenika/studenata, autor Cvijeta Srebrenice povjerio je Muniri Subašić, predsjednici "Pokreta majke enklave Srebrenica i Žepa".

- Veliki je broj djece koja dolaze iz porodica koje teško žive, mi ih obilazimo, znamo to. Zahvaljujući Mensuru, njima je školovanje olakšano. Mi kao udruženje dobijemo puno molbi za stipendije, ove godine je bilo više od 70. Djeca su naša budućnost, moramo u njih ulagati - poručila je Subašić.

Jedna od dobitnica je učenica Amna Katica.

- Ovo je prvi put da dobijem stipendiju, iznenadila sam se. Sretna sam, olakšat će školovanje. Ovo mi je motiv da se više trudim - kazala je ova učenica petog razreda osnovne škole.

Također, danas su dodijeljene i zahvalnice prijateljima projekta koji su podržavali i podržavaju rad Fondacije. (kraj)