A+ A A-

Islamska zajednica i Human Appeal: Pomoć za stotinu porodica

Islamska zajednica i Human Appeal iz Australije - Pomoć za 100 porodica

SARAJEVO, 28. DECEMBAR 2023. (MINA) -  Rijaset Islamske zajednice putem Ureda za društvenu brigu, uz podršku humanitarne organizacije Human Appeal iz Australije, za stotinu socijalno ugroženih porodica na području Bosne i Hercegovine osigurao je pomoć u hrani, ogrjevu i pećima na čvrsto gorivo.

Prvim korisnicima na području Sarajeva pomoć je uručena danas, dok će ostatak pomoći biti realiziran u narednim danima.

„Danas u Sarajevu uručujemo pomoć braći i sestrama koji su u stanju potrebe, da lakše prevaziđu zimske dane“, izjavio je Bešar el-Džemel, direktor Human Appeala, poručujući kako je važno provoditi aktivnosti koje i druge trebaju potkanuti na razmišljanje o onima kojima je pomoć potrebna.

Ovom prilikom podsjetio je da Human Appeal u našoj zemlji djeluje od 1992. godine na različitim projektima, a posebno je zahvalio Rijasetu Islamske zajednice na dosadašnjem partnerskom odnosu.

Svim porodicama bit će uručeni prehrambeni paketi, a onima koji su u toj vrsti potrebe, i peći i ogrjevno drvo.

Podjeli na više lokacija u Sarajevu danas su prisustvovali i predstavnice Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice Amela Brdar i mr. Emina Bešlija, te predstavnik Sektora za društvenu brigu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Ferid-ef. Ganić.

U ime rukovodioca Ureda za društvenu brigu Ibrahima Malanovića ovom prilikom se obratila stručna saradnica Amela Brdar koja je predstavila osnovne informacije o projektu, ali i podsjetila na vjerničku obavezu međusobnog pomaganja.

„Na ovaj način nastojimo animirati užu i širu javnost, tako da oni koji mogu prepoznati i pomoći u svom komšiluku i okolini, budu na usluzi, te da se dođe do onih koji su u stvarnoj potrebi“, kazala je Brdar. 

Mr. Bešlija je zahvalila Human Appealu zbog toga što su našli vremena i načina da brinu o porodicama u Bosni i Hercegovini i obezbijede im vrijednu donaciju.

Proces prepoznavanja osoba i porodica koji su u potrebi u većini slučajeva vezan je za džematske imame koji su svakodnevno na terenu i u komunikaciji sa džematlijama.

Prva danas uručena pomoć bila je na području džemata Soukbunar, čiji je imam hafiz dr. Maid Ibrahimovićem ukazao na važnost senzibiliteta prema osjetljivim kategorijama društva.

„Važno je da Islamska zajednica prepoznaje ovakve slučajeve. Danas smo, između ostalog, posjetili porodicu koja ima troje djece, s tim da je muž prije pet godina preselio na ahiret. Rijaset Islamske zajednice i Human Appeal iz Australije su danas zaista obradovali mnoge porodice, a važno je da se i u ovom segmentu pokaže briga o ljudima. Islamska zajednica je uvijek na usluzi“, rekao je dr. Ibrahimović. 

Projekat „zimske podrške“ ugroženim porodicama Islamska zajednica i Human Appeal realizirale su i proteklih godina u istom kapacitetu. (kraj)