A+ A A-

Organizirana sergija za adaptaciju objekata ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese

Organizirana sergija za adaptaciju objekata ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese

SARAJEVO, 29. DECEMBAR 2023. (MINA) - U svim džamijama u Bosni i Hercegovini danas je nakon klanjanja džuma-namaza organizirana sergija za pomoć projektu rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije objekata ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Također, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović održao je hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, uputivši poruke o značaju ovog projekta.

„Danas je Gazi Husrev-begovoj medresi potrebno da budemo njeni iskreni ensarije i da podržimo poduhvat rekonstrukcije i dogradnje zgrade njenog ženskog odjeljenja. Ta zgrada će, ako Bog da, omogućiti bolje uvjete, adekvatniji smještaj i kvalitetnije obrazovanje učenicama. Građevina koju podižemo bit će naša 'sadaka-i džarija' (trajna sadaka) koja će koristiti vrijednim tragaocima za znanjem. Bit će to plodonosni vakuf budućnosti. Budimo na strani dobra, budimo na Božijoj strani, poredani u safove kao bedemi čvrsti. Neka naša podrška bude velikodušna i ponukana iskrenim nijetom da se pridružimo velikom Gazi Husrev-begu“, poručio je, između ostalog, reisul-ulema, a hutba je pročitana i u drugim džamijama.

Veliki broj vjernika se odazvao ovoj akciji, znajući da će svojim sredstvima omogućiti bolje uslove za smještaj i rad učenica Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Podsjećamo, početak projekta ozvaničen je krajem novembra 2022. godine, a završetak radova zavisit će od dinamike prikupljanja preostalih potrebnih sredstava. (kraj)